Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Problémy Jihočeského kraje? Doprava, nízké mzdy a dostupnost praktických a zubních lékařů, říká lídr ČSSD Ondřej Veselý

Budějcká Drbna postupně představí všechny jihočeské lídry stran, které se ve volebním modelu CVVM umisťují nad pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny. Své programové priority jako další představuje lídr ČSSD Ondřej Veselý.

Do říjnových voleb jde ČSSD podle jedničky na kandidátce Ondřeje Veselého s deseti programovými prioritami. Ty se mají týkat například zavedení daně z obřích majetků, zrušení daňové výjimky pro velké korporace nebo snížení DPH u základních potravin. Strana chce také řešit mzdové rozdíly mezi ženami a muži, chce zvednout minimální mzdu a zákonem chce zaručit její pravidelné navyšování.

„Prosadíme výstavbu až 15 tisíc nových bytů ročně navíc. Díky tomu, že prosadíme zákon o veřejně prospěšných bytových společnostech, budou moct nové byty zlevnit až o 30 procent. Zejména však tento model umožní během dvou až tří let od nabytí účinnosti zákona stavět 12 až 15 tisíc bytů ročně,“ vysvětluje Veselý.

ČSSD chce podle jihočeského lídra také zabránit privatizaci českého zdravotnictví, zavedení školného na středních a vysokých školách a chce zastavit propad životní úrovně střední třídy. Věnovat se bude také důchodům. „Důchodový systém musí zůstat pod kontrolou státu. Zabráníme privatizaci důchodového systému, tedy závislosti budoucích seniorů na příjmech z prostředků v soukromých penzijních fondech. Zachováme stávající průběžný systém financování důchodů. Musí platit, že ten, kdo celý život pracuje, bude mít spravedlivý důchod. A také nezvýšíme věk pro odchod do důchodu nad 65 let,“ popisuje Veselý.

„Snem by bylo získání dvou poslaneckých mandátů

V programu ČSSD myslí také na venkov, který má být podle Veselého udržitelným a trvalým místem pro život. „Budeme podporovat rozvoj občanské vybavenosti, dostupnou veřejnou dopravu, lokální formy podnikání a aktivity místních spolků. Venkovské hospody a obchody s potravinami osvobodíme od daně z příjmu za podmínky, že provozovatelem je člověk s trvalým pobytem v dané obci a využívá místní zdroje, a také chceme do venkovských oblastí vrátit praktické i zubní lékaře,“ dodává.

V následujících volbách počítá strana se ziskem poslaneckého mandátu. „Snem by bylo získání dvou mandátů. Celkově počítám s tím, že výsledkem voleb, pokud se dosud nerozhodnutí voliči nerozhodnou správně, bude vláda ANO s ODS s případnou podporou SPD,“ odhaduje.

Doprava, nízké mzdy a dostupnost praktických a zubních lékařů

Podle lídra jihočeské ČSSD má kraj i přesto, že je dle něj nejkrásnějším v Česku, své problémy.  „Prvním problémem je napojení na celostátní rychlostní síť, jak silnic, tak železnic. Zdá se, že pokud jde o dálnice, tak se blýská na lepší časy a propojení Prahy a tedy celostátní sítě dálnic s jihem Čech přes D4 už se blíží. Doufáme, že se brzy dočkáme i železničního koridoru Praha – Tábor – Budějovice. Stejně jako dálničního obchvatu Budějovic a propojení D3 s Rakouskem,“ popisuje první z nich.

Dalším jsou podle Veselého nízké mzdy, které jsou pod celorepublikovým průměrem. „To souvisí s tím, že náš kraj je opravdu nádherný a lidem se příliš nechce jej opouštět, aby migrovali za prací. A kvůli prvnímu problému není příliš reálné za ní dojíždět, kromě krátkých přeshraničních cest, nebo naopak vícedenních výjezdů za prací. Věřím, že pokud bude obecný tlak na zvyšování mezd, zejména nižších a středních, a vyřeší se první problém, pak se i zaměstnancům na jihu Čech povede mnohem lépe,“ vysvětluje Veselý.

Třetím problémem je podle něj dostupnost ambulantních služeb praktických a zubních lékařů. „Proto v programu ČSSD máme speciální bod, který se věnuje právě tomuto tématu, respektive obecně tématu vracení života na venkov,“ uzavírá Ondřej Veselý.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Ondřeje Veselého

Štítky volby, ČSSD, Ondřej Veselý, poslanecká sněmovna, Jihočeský kraj, stomatologie, mzda, Poslanecká sněmovna ČR, Centrum pro výzkum veřejného mínění, starobní důchod, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Problémy Jihočeského kraje? Doprava, nízké mzdy a dostupnost praktických a zubních lékařů, říká lídr ČSSD Ondřej Veselý  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.