Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kilometry dálnic jsou dluh, na kterém je třeba pracovat, říká jihočeský lídr Spolu

Zatímco se na zdi za jeho zády sčítaly hlasy, přijímal Jan Bauer (ODS) jednu gratulaci za druhou. Lídr uskupení Spolu, které na jihu Čech zvítězilo, považuje uplynulé volby do Poslanecké sněmovny za jeden ze svých největších úspěchů. Na celostátním výsledku má podle něj jihočeská kandidátka lví podíl.

Zhruba v polovině sčítání hlasů jste řekl, že byste mohli splnit cíl. Můžete to říct i po sečtení hlasů?
Já jsem celoživotní sportovec a myslím si, že je důležité o svém soupeři vše vědět. Proto jsem věděl, že proti nám stojí silný hráč v podobě hnutí ANO. Nikdo netušil, jak to dopadne, ale na jihu Čech jsme si dali jako cíl vítězství. To, že výsledky skončí tímto způsobem, mě i tak překvapilo a potěšilo. Takže ano, cíl jsme splnili. 

Pomohly vám i nedávné úspěchy například při krajských volbách?
Určitě. Zároveň máme na jihu Čech silná města, kde se nám dlouhodobě daří. Před mnoha lety jsme se sice dostali na kolena, ale usilovnou prací jsme se zvedli a tradici ODS jsme tady obnovili a udrželi. Výrazně jsme pomohli uskupení Spolu v tom celostátním výsledku. Máme na tom lví podíl, což samozřejmě platí i pro naše partnery. Řekl bych ale, že jsme do toho my nejvíc vnesli.

Nemrzí vás proto zisk poslaneckých mandátů? Vám zůstávají dva, zbytek si rozdělují KDU-ČSL a TOP 09.
Je to tak. Očekával jsem, že se nám to vrátí v podobě jednoho mandátu navíc, než máme nyní. Přiznávám, že bych měl větší radost, kdyby tam byl ještě ten třetí mandát ve prospěch ODS. To ale neznamená, že nemám radost. Zkrátka to tak dopadlo. 

Jan Bauer (52 let)

V Poslanecké sněmovně působil mezi roky 2004 a 2013, znovu se tam vrátil v roce 2017. Celkem 12 let byl starostou města Prachatice, několik let také strávil v krajském zastupitelstvu, kde působí i nyní. V 90. letech pracoval mimo jiné v marketingovém oddělení Českobudějovických pozemních staveb, ale pracoval také jako ekonom nákupu pro společnost Robert Bosch. 

Vy máte za sebou řadu volebních kampaní. Byla tato v něčem jiná? 
Těžší byla v tom, že prezident Miloš Zeman strašně brzo vyhlásil termín voleb. My jsme hned druhý den poté začali dělat kampaň. Oproti jiným byla tedy tato velmi dlouhá. Kvůli tomu to bylo poměrně únavné. Zároveň pro nás bylo novinkou kandidovat v koalici. S tím jsem neměl žádné zkušenosti. Proto bylo nutné se zpočátku poznat a oťukat.

Volební účast byla velmi dobrá. Proč se podle vás podařilo mobilizovat tolik voličů?
Myslím, že na tom máme velký podíl. Jedno z těch hesel bylo slovo „změna“ a mám pocit, že převládla o něco větší skupina těch, kteří po změně touží. Je ale třeba si říct, že tady je i velká skupina těch, kteří ji nechtějí. Nedělejme si iluze, společnost je pořád rozdělena. Některé politické subjekty na tom mají postavenou podstatu svého fungování.

Cíl jste tedy splnili, ale čeká vás ještě hodně práce.
Možná druhý poločas toho sportovního utkání bude ještě těžší než uhrát dobrý výsledek ve volbách. Když si vezmu nevyzpytatelnost pana prezidenta a jeho evidentní náklonost k někomu jinému, než jsou ty současné koalice, a proberu si nejrůznější možnosti, tak se obávám, že to bude velmi náročné. Pokud se protistrana, která není schopná dát v Poslanecké sněmovně většinu, postaví na zadní, tak tady můžeme mít měsíce s vládou bez důvěry. 

Co tedy očekáváte od nadcházejících dnů?
Myslím si, že se rychle sejdou poslanecké kluby. Asi už v neděli či pondělí mě čeká cesta do Prahy, kde se poslanci sejdou. Těch variant je několik. Jedna strana, která koaliční potenciál nemá, se může společně s prezidentem takzvaně zabejčit, nebo se tak nestane a dostanou prostor dvě uskupení, jenž mohou vytvořit smysluplnou koalici. K tomu je třeba mít mimo jiné ustanovené poslanecké kluby a učinit další nutné kroky. 

Bavili jste se o tom, do jakých výborů budou směřovat vaši poslanci z Jihočeského kraje?
To je neustálá přetahovaná. Je třeba uhrát dobrý výsledek a pak se dostanete do Poslanecké sněmovny, kde je velká konkurence. Myslím, že přinášíme celostátnímu výsledku dobré body, a tak doufám, že za to naši poslanci budou odměněni.

Jak bude Jan Bauer pokračovat v práci v Poslanecké sněmovně? Můžeme už mluvit o některých výborech?
Já myslel, že se zeptáte na ministerské posty. (smích) Byl jsem v sociálním a hospodářském výboru, což je podle mě skvělá kombinace. Chci se těmto oblastem věnovat i nadále. Zároveň jsem byl členem důchodové komise, což pro mě znamená, že bych se rád věnoval změně důchodového systému v České republice. Byl jsem spoluautorem důchodové reformy v našem uskupením Spolu, je to pro mě velké téma.

Hodně jste před volbami mluvil také o dopravě.
Pochopitelně nemohu zapomenout na to, že jsem jihočeský poslanec. Moc dobře jsem si dopočítal kilometry dálnic, které na území Jihočeského kraje chybí. Těch 76 kilometrů je dluh a je třeba na tom pracovat, ať už budu v jakékoliv pozici. Je třeba urychleně dostavět D4 a samozřejmě se věnovat D3. Já jsem z té šumavské části kraje, kde je také třeba se věnovat dopravním stavbám.

Byly pro vás letošní volby jedním z největších úspěchů? 
Dá se to tak říct. Uhráli jsme zhruba 29 procent, což není zanedbatelné. Byl bych ale rád, kdyby to ocenil někdo jiný. Nevěděl jsem, do čeho jdu, protože jsem s koalicí neměl zkušenosti, i proto si toho vážím. Jsem teď zase o něco chytřejší a zkušenější. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ODS

Štítky volby, poslanecká sněmovna, jihočeský kraj, hlasování, Jan Bauer, rozhovor, Česko, ODS, volby do Poslanecké sněmovny PČR, Poslanecká sněmovna ČR, koalice, ANO 2011, Miloš Zeman, Robert Bosch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kilometry dálnic jsou dluh, na kterém je třeba pracovat, říká jihočeský lídr Spolu  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.