Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zastupitelé měli na mimořádném jednání řešit územní plán. Neschválili ani program

Překvapivě rychlé bylo dnešní mimořádné jednání zastupitelů v Českých Budějovicích. Na radnici se sešli kvůli územnímu plánu, ale jediný bod odsouhlasit nedokázali. Dostatečnou podporu totiž nemělo ani schvalování programu. Koaličních zastupitelů nebyl dostatek, opozice se zdržela hlasování a poté označila přípravu jednání za chaotickou a nekorektní.

Českobudějovičtí zastupitelé se dnes mimořádně sešli kvůli jedinému bodu. Byla jím zpráva o vyhodnocení souladu studie ČB.21 Smart Green City se zadáním územního plánu, jehož příprava se loni pozastavila. Poté si město zadalo posudky, které měly zjistit, zda je materiál v souladu se zadáním či nikoliv. 

Tohle téma se ale dnes v sále zastupitelů vůbec neřešilo. Neprošel totiž ani nultý bod, ve které přítomní schvalují program. Podle náměstka primátora Juraje Thomy (Hnutí Občané pro Budějovice) se svolalo mimořádné jednání kvůli usnesení z loňského roku, které pořizování územního plánu pozastavilo.

„V prosinci jsme do usnesení dali termín do 30. dubna na žádost zastupitelstva. V dubnu jiné jednání nebylo, a tak se konala mimořádná schůzka,“ řekl redakci. Za úsměvné považuje, že si zastupitelé uložili termín, kdy má skončit přerušení přípravy územního plánu, ale dnes neschválili program, aby toho docílili a usnesení naplnili. „Zaznělo, že jsem to dnes předkládat nemusel. Kdybych to ale předložil v květnu a usnesení nesplnil, poslouchali bychom hodinové řečnické cvičení,“ dodal. 

Koaličních zastupitelů dnes bylo málo a vedení města nenašlo podporu u opozice. Například ODS byla podle náměstkyně hejtmana Lucie Kozlové připravená bod týkající se územního plánu schválit. „Když jsme přišli do sálu, viděli jsme zástupce většiny opozičních stran. Mezi zástupci koalice ale chyběli dokonce někteří radní. Neměli hlasy na to, aby prohlasovali program. Piráti si poté vzali přestávku a já navrhla našemu předsedovi, že bychom program neměli podpořit. Je to vůči nám nekorektní,“ sdělila redakci opoziční zastupitelka. 

Další komplikace pro územní plán Budějovic. Zastupitelé jeho pořizování zastavili

Příprava českobudějovického územního plánu je zase o něco komplikovanější. Zastupitelé města dnes řešili zastavení prací kvůli studii, která by významně proměnila východní část Budějovic. Vedení radnice požaduje, aby ji zpracovatel do územního...

„My si přeskládali program, abychom se účastnili a koalice, v jejímž zájmu to je, se nedostavila. Proto jsme se zdrželi. Nepovažujeme to za fér jednání. Mohli nám alespoň dopředu zavolat a požádat nás o hlasy, jako tomu je například při jednání krajských zastupitelů,“ přidala Kozlová. 

Primátor Jiří Svoboda (ANO) řekl, že se minulý týden potkali předsedové zastupitelských klubů, kde vedení města informovalo o očekávané marodce. „My jsme to opozici řekli. Důvody byly různé, někdo onemocněl, někdo jel na zahraniční služební cestu. Dnes byla velká marodka a opozice se rozhodla, že program nepodpoří. U některých zastupitelů mě to překvapilo. Udělali si čas, aby přišli, ale nebyli ochotni hodinu setrvat na jednání,“ sdělil. 

Zdrželi se také opoziční Piráti. Ti pak vzkázali, že nechtěli riskovat opětovné zrušení územního plánu města. „Již v minulosti se stalo, že územní plán Českých Budějovic odmítla vyšší instance jako protizákonný, a to samé se může opakovat. My to nechceme riskovat. Chceme územní plán, který bude v pořádku, podle všech pravidel a zákonů,“ řekla zastupitelka Zuzana Kudláčková.

Spor kvůli územnímu plánu? Město chce firmě strhnout milion za zpoždění, ta ale penále odmítá

Pořizování územního plánu Českých Budějovic pokračuje další komplikací. Město chce firmě, která má projekt na starosti, poslat o milion korun méně kvůli prodlení. Zpracovatel důležitého dokumentu to ale odmítá.

„Dnes jsme nemohli koalici podpořit ani při hlasování o programu zastupitelstva, protože neměla většinu a reálně tak hrozilo, že zásadní dokumenty týkající se územního plánu neprojdou ani v případě, že bychom my v opozici byli pro. Je to odpovědnost rady města, aby celou věc zvládla procesně správně, ta ovšem neustále selhává. Jde především o procesní chyby, které jsou v přímém rozporu s naší zásadou transparence,“ dodala Kudláčková.

Pro samotné pořizování strategického dokumentu dnešní zrušené jednání neznamená komplikaci, upřesnil Thoma. K přerušení pořizování došlo kvůli sporu mezi městem a firmou Institut regionálních informací, která dokument tvoří. Předmětem diskusí byla již zmíněná studie a to, zda je v souladu se zadáním. Před nedávnem se pak vynořil další spor. Město uplatnilo penále za pozdní dodání návrhu dokumentu, což ale brněnská firma odmítá. 

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky České Budějovice, zastupitelstvo, územní plán, jednání, jižní čechy, radnice, Juraj Thoma, koalice, Zuzana Kudláčková, Lucie Kozlová, Občané pro Budějovice, Jiří Svoboda, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé měli na mimořádném jednání řešit územní plán. Neschválili ani program  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.