Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Měla by se proměnit Lannova třída? Odpovídají zastupitelé města

Lannova třída. Důležitá spojnice mezi vlakovým a autobusovým nádražím a centrem města. Před několika lety prošla kompletní rekonstrukcí, stačí to ale k tomu, aby se tato čtvrť stala vyhledávanou městskou částí, a ne jen tranzitem z jednoho místa na druhé? Na to jsme se zeptali českobudějovických zastupitelů.

Jaký je Váš názor na jednu z nejvytíženějších městských tepen, která spojuje centrum a vlakové a autobusové nádraží? Měla by se Lannova třída nějak proměnit? Mělo by se jí věnovat více pozornosti?


Viktor Lavička (ANO)

Pokud budu vycházet z budějovické encyklopedie, tak Lannova třída má mít charakter pěší zóny s četnými oddychovými a parkovými prvky doplněnými vodními plochami. Bohužel její současná podoba slouží zejména jako průchod mezi náměstím a nádražím s nevyváženou funkcí pěší zóny a průjezdné komunikace s parkovištěm. Z dnešního pohledu je zřejmé, že nákladná rekonstrukce nebyla uskutečněna s vizí. Narovinu říkám, že se mi stýská po době, kdy Lannovka byla součástí života každého Budějčáka a byla živým městským bulvárem s obchody, kinem, restauracemi a bufety. Lannovka by si díky umístění zasloužila více vzrostlé zeleně a více vodních prvků, aby se zvýšila atraktivita pro návštěvníky a tím samozřejmě i pro obchodníky či restauratéry. Máme v okolních městech i mimo ČR mnoho dobrých příkladů, tak je potřeba si vzít to nejlepší z nich. Nový návrh by ale musel vzejít z mezinárodní architektonické soutěže s velkým zapojením občanů našeho města. Budějce si moderní obchodní pěší zónu v centru stoprocentně zaslouží, je to standard každého podobného města.

Ivo Moravec (HOPB)

Vzhledem k tomu, že v letech 2006 až 2009 proběhla rekonstrukce Lannovy třídy, nepředpokládám v blízké době masivní investování. Pozornost bychom však naší „Lannovce“ věnovat měli. Proměna je možná i bez větší finanční zátěže městské pokladny. Lannovce se nedostává té pravé veřejné funkce celého prostoru. Lidé se nezastaví (nemají důvod). Lannovka je tranzit. Z mého pohledu jsou problémem i auta zejména v horní části třídy. Ta zaparkovaná tvoří nepříjemnou bariéru. Zahrádky a skoro žádná auta máme v úseku od Prioru k poště. Zde je veřejný prostor funkční. Obdobné by to mohlo být i v části od Prioru k nádraží. Kultivaci si žádá i prostor, který není v majektu města. Parkoviště u Prioru by mohlo být přeměněno v malé náměstí, k oživení by přispělo opětovné otevření terasy Prioru. K rychlé proměně by jistě přispělo i odstranění nepěkných prodejních bud. Lannovka je brána do města. Kulturní akce (pořádané v rámci Kul.turisty) byly příjemným a milým přivítáním lidí, kteří dorazili do Buděj(ovi)c. Přiměly lidi se zastavit, normálně by jen prošli. Kulturní akce na všechny možné způsoby a očista veřejného prostoru – to je možná cesta proměny.

Jan Mádl (Starostové)

Před pár lety byla dokončena rekonstrukce tohoto městského bulváru. Dle mého názoru se moc povedla a je důstojnou branou pro turisty, kteří přijíždí do Českých Budějovic vlakem a autobusem. Určitě by stálo za úvahu v delším horizontu přemýšlet i nad variantou umístění Nádražní ulice pod zem a na povrchu nechat prostor pro pěší, cyklisty a případně MHD - podobně jako tomu je ve světě ve městech podobné velikosti jako Budějovice.

A co se týče případné kultury v ulicích, tak dle mého je lepší, když takové aktivity vzniknou od spodu než když to město bude tlačit někam, kde o to není zájem.

Tomáš Bouzek (TOP 09)

Lannova třída je vstupní branou do města pro ty, kteří přijíždějí vlakem nebo autobusem. Tak jako v řadě větších evropských měst má jít o živý bulvár s minimem motorové dopravy, s obchody i kavárnami. Základní parametry takového bulváru Lannovka sice má, ale vždy je co vylepšovat. Úprava vlakového nádraží a přednádražního prostoru by mohla přispět k větší přitažlivosti tohoto vstupu. Pomohla by tomu i častější přítomnost strážníků a vymístění levných ubytoven v lokalitě. Příjemné využití bulváru je podmíněno vhodnou skladbou obchodů a služeb, promyšleným umístěním zeleně s lavičkami a mlžítky pro horké letní dny. Prostor vybízí k pořádání nejrůznějších kulturních programů podporovaných městskými granty.

Petr Maroš (ODS)

Lannova třída by si určitě zasloužila více pozornosti. Už jen z toho důvodu, jak je frekventovaná. Přesto, že je takovou dopravní tepnou v centru města, především její část mezi Priorem a nádražím považuji za problematickou. Pokud ve volbách dostaneme od občanů důvěru a budeme mít možnost být součástí budoucí koalice, budeme se právě výše uvedené části Lannovy třídy věnovat. Na představení nějaké konkrétní podoby je ještě brzy, ale změna přijít musí. Je nemyslitelné, aby v srdci města byla část, do které se po setmění bojí část obyvatel vstoupit. Někdy i přes den občané raději jen prochází se pohledem upřeným k zemi a snaží se nevnímat, co se děje kolem. To musíme změnit určitě.


Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle datumu a času doručení do redakce. Zuzana Kudláčková (Piráti) a Petr Braný (KSČM) na dotaz redakce neodpověděli.

Měla by se podle vás změnit Lannova třída?

Celkem hlasovalo260 čtenářů

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky politická korida, politika, Lannova třída, zastupitelé, pěší zóna, rekonstrukce, obchod, České Budějovice, ANO 2011, Ivo Moravec, Petr Braný, Tomáš Bouzek, Zuzana Kudláčková, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Měla by se proměnit Lannova třída? Odpovídají zastupitelé města  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.