Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Valentina Těreškovová přišla v Českých Budějovicích o čestné občanství

První žena ve vesmíru Valentina Těreškovová přišla o čestné občanství v Českých Budějovicích. Dnes o tom rozhodli zastupitelé. Proti byl jeden člen vládnoucí koalice a celá opoziční KSČM. Jeden ze zastupitelů řekl, že přítomným nepřísluší dělat zahraniční politiku.

Odebrání titulu se na budějovickém zastupitelstvu už v minulosti diskutovalo. Nyní ho radní na jednání vrátili. Téma se totiž začalo znovu řešit a vedení města se rozhodlo reagovat na situaci spojenou s válkou na Ukrajině. Valentina Těreškovová titul získala v roce 1979. 

Výsledek hlasování byl nakonec poměrně jednoznačný, i přesto se nad bodem spustila vášnivá diskuse. Proti byl například zastupitel Jan Kubeš (Hnutí Občané pro Budějovice). Ten připomněl, že titul Valentina Těreškovová získala za let do vesmíru. 

„Ten výkon je neoddiskutovatelný. Chápu postoj některých kolegů či kolegyň, protože situace na Ukrajině je nesmírně kritická a neschvaluji ji, ale podle mého názoru nemáme právo se tímto způsobem odplácet za to, co se na Ukrajině děje. Podle mě na to nemáme mandát,“ řekl Kubeš a přidal, že se s návrhem neztotožňuje, i přestože odsuzuje válečnou agresi na Ukrajině.

S tím nesouhlasil Šimon Heller (KDU-ČSL), který již v minulosti tento návrh podporoval. „Mandát na to jednoznačně máme. Vazbu na dění na Ukrajině to má,“ uvedl a připomněl, že je dotyčná blízkou osobou Vladimira Putina. 

Vyjádření zástupců KSČM označil náměstek primátora za "chlísty"

Na postoj Jana Kubeše reagovali i další, mimo jiné opoziční zastupitelka Zuzana Kudláčková (Piráti). „Čest není něco, co se uděluje na základě jednoho výkonu. My uznáváme její výkony, ale ona svou čest svými kroky ztratila. To, co se zbytkem dumy dělá, není v souladu s tím, jak si představuji čestné jednání,“ řekla. 

Kromě Kubeše byla proti také opoziční KSČM. „Děkuji za nápad, aby se sestavila kádrovací skupina, která svým měřítkem prověří také ostatní čestná občanství, která by prošla jména a ulice, jestli ten který člověk odpovídá mravním i jiným měřítkům dnešní společnosti,“ vzkázal zastupitel Jan Pikous (KSČM).

Poté se obrátil na štáb České televize a ptal se, proč se nezajímá o jiné body zastupitelstva. „Nepřísluší nám dělat zahraniční politiku,“ přidal Pikous a dodal, že násilí v žádné formě neschvaluje. 

Reakci se neubránil náměstek primátora Tomáš Bouzek (TOP 09). „Nechtěl jsem se už vyjadřovat, protože jsem tenhle návrh podpořil už minule. Těžko se mi ale poslouchají chlísty komunistů, kteří léta porušovali lidská práva, cenzura byla jejich programem, když se někdo vyjádřil proti, tak ho zatloukli do země,“ řekl a připomněl, že udělení čestného občanství bylo součástí propagandy. 

Vedení budějcké radnice chce odejmout čestné občanství Valentině Těreškovové

Českobudějovičtí zastupitelé budou rozhodovat o odebrání čestného občanství Valentině Těreškovové, která byla první ženou ve vesmíru. Politička získala titul v roce 1979. Téma se v krajském městě řešilo loni na jaře.

Také Pirátka Zuzana Kudláčková a hejtman Martin Kuba (ODS) připomněli, že by si titul zasloužili i jiní, ale kvůli tehdejší ideologii by na to neměli nárok. 

Bod proto podpořili i opoziční Piráti a ODS. „Děkuji radě města, která si osvojila rok starý návrh kolegy Šimona Heller. Děkuji i zastupitelům, kteří se k tomuto připojují,“ řekl opoziční zastupitel Jan Piskač (Piráti). Pro bylo nakonec 32 přítomných, dva zastupitelé se zdrželi a KSČM a Jan Kubeš byli proti.

Těreškovová byla po návratu z vesmíru vyhlášena za Hrdinku Sovětského svazu. V letech 1966 až 1989 byla poslankyní Nejvyššího sovětu SSSR. Později se stala poslankyní Státní dumy. V roce 1975 mimochodem zavítala na jih Čech, v Písku si prohlédla textilní závod Jitex. 

Souhlasíte s rozhodnutím budějovických zastupitelů?

Celkem hlasovalo364 čtenářů

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky České Budějovice, zastupitelstvo, čestné občanství, Valentina Těreškovová, KSČM, vesmír, Ukrajina, Česká pirátská strana, ruská invaze na Ukrajinu, Šimon Heller, Zuzana Kudláčková, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Valentina Těreškovová přišla v Českých Budějovicích o čestné občanství  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.