Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Prodej Budvaru? Naprostý nesmysl, shodli se jihočeští politici

Včerejší prohlášení šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové, že by měl stát prodat národní pivovar Budějovický Budvar, rozhýbal všechny společenské vody. Co na výrok říkají jihočeští politici? Zeptali jsme se jich v pravidelné anketě Politická korida.

Jiří Svoboda (ANO)

Občas se tato myšlenka vynoří a vždy to skonči stejně. Podle mě je to nebetyčná blbost, nesmysl. Podle mě nepřipadá v úvahu o něčem takovém uvažovat.

Juraj Thoma (HOPB)

Znovu opakujeme, jak špatný a dokonce i ekonomicky zcela kontraproduktivní nápad to je. Jen za loňský rok vykázal národní podnik tržby přes 3 miliardy a čistý zisk přes 300 milionů. Jeho privatizací hrozí nejen ztráta ekonomicky prosperujícího podniku, ale také hrozba likvidace ochranné známky, která je na celém Budvaru tím nejcennějším.

Tomáš Bouzek (TOP 09)

Neyslíme si, že by došlo k prodeji Budvar. Podle toho, co jsem si zjišťoval, tak to stanovisko předsednictva, ze kterého paní předsedkyně vycházela bylo obecnější řešení stávající problémové rozpočtové situace a prodeji zbytného majetku, kde jednu z možností zmiňovali i Budvar. My si to v jižních Čechách nemyslíme a jsme hrdí na značku Budvaru, pivovar vydělává a není naprosto žádný důvod, proč se ho zbavovat. 

Alena Nohavová (KSČM)

My dlouho prosazujeme a prosazovali jsme, aby Budějovický Budvar zůstal státním podnikem, protože je to naše stříbro, naše zlato, a to se neprodává. Vždy, když se jakékoliv náznaky k prodeji objevily, tak jsme nesouhlasili a nadále souhlasit nebudeme. Patří nám všem, je to, jak jsem řekla, naše zlato. A vlastně snáší i ta zlatá vejce, protože ten obrat tam je. Zbavovat se, zvláště v této době, takového podniku, je nevratné.

Martin Kuba (ODS)

Považuji to za nesmyslné prohlášení, a to především proto, že si myslím, že ta situace je v tuto chvíli natolik komplikovaná, že by TOP 09 měla přinášet především nějaké zamyšlení se nad strukturami státního rozpočtu a nemyslet si, že tohle vyřeší prodejem jednoho podniku. Tady jde totiž o to, že když se jako rodina dostáváte do takové problematické situace, která na nás jako stát teď čeká, tak si nemůžete myslet, že vezmete zlaté hrnečky po babičce a dojdete je někam prodat. Ten podnik nenese žádné náklady, vydělává. Ve státě je mnohem víc věcí, které nás stojí peníze a nepřináší nám vůbec nic. Budějovický Budvar je státní podnik, za který se stát nemusí stydět, do jižních Čech a Českých Budějovic patří a já tu úvahu považuji za nesmyslnou.

Viktor Vojtko (STAN)

V tuto chvíli to není určitě nejpodstatnější věc, kterou bychom měli řešit. Budvar nemá dořešený známkoprávní spory, za mě je tohle prostě předčasné řešit. Je ziskový, není to ztrátová firma. Nevidím jediný důvod, proč bychom ho měli prodávat.

Zuzana Kudláčková (Piráti)

Prodej státního majetku není nejlepším způsobem, jak dlouhodobě zlepšit stav státních financí, to již z minulosti víme. Budvar navíc není jen tak nějaký pivovar. Je to nositel celosvětově významné značky a po celém světě reprezentuje řemeslný um našich lidí. Budějovický Budvar je prostě české pivo a české se vším všudy by mělo zůstat. Nutně musím ještě dodat, že jako Piráti prosazujeme transparenci a podnik ve veřejném vlastnictví by transparentní být měl. Podporujeme také rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu tak, aby tento mohl společnosti s podílem veřejných peněz kontrolovat.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Budějovický Budvar

Štítky politická korida, politika, korida, České Budějovice, Budějovický Budvar, TOP 09, pivovar, Markéta Pekarová Adamová, Juraj Thoma, Jiří Svoboda, ANO 2011, Občané pro Budějovice, Česká pirátská strana, Tomáš Bouzek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Prodej Budvaru? Naprostý nesmysl, shodli se jihočeští politici  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.