Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Bývalý starosta Tábora Fišer končí po 32 letech jako radní města

Po 32 letech skončí na pozici táborského radního Jiří Fišer (Tábor 2020). Ve vedení města působil od roku 1990, z toho osm let vykonával funkci starosty. Na podzim už v komunálních volbách nebude kandidovat. V politice zůstane, protože vykonává mandát krajského radního.

Patrně jde o nejdéle působícího městského radního v České republice. „Nemám k tomu potřebné informace, ale je to možná pravděpodobné. Asi by se našli zastupitelé, kteří ve svých obcích vykonávají mandát od roku 1990, ale nevím, jestli je někdo celou dobu v radě," uvedl Fišer. Zajímavou politickou kariéru má podle něj i současný místopředseda STAN Lukáš Vlček, který byl 15 let starostou Pacova na Pelhřimovsku. „Ale protože je mladší, tak se tomu nemohl věnovat hned od roku 1990," uvedl Fišer.

Rozhodnutí o tom, že už nebude v táborské politice pokračovat, udělal před časem. Uvedl, že si v roce 1990 ani nepředstavoval, že vydrží v samosprávě tak dlouho. Poprvé do zastupitelstva kandidoval za Občanské fórum. Následně byl členem Občanské demokratické aliance (ODA). „To byla úžasná doba, setkal jsem se s mimořádnými lidmi jako například Vojtěch Cepl, což byl jeden z autorů české ústavy. Dále rád vzpomínám na Daniela Kroupu nebo Pavla Bratinku, byl pro mě zážitek s nimi diskutovat a poslouchat je," řekl Fišer.

V roce 1998 založil občanskou platformu Tábor 2002. Název naznačoval, že původně měla organizace fungovat jedno volební období. „Po čtyřech letech jsme si ale řekli, že hnutí přejmenujeme na Tábor 2020, protože v roce 2020 bylo 600. výročí založení Tábora. Ale nepřipouštěl jsem si, že bych v té době ještě byl v politice. Ovšem realita je jiná," uvedl devětašedesátiletý muž, jehož původní profesí je vodohospodářství, kterému se i při politické kariéře věnoval.

Do rady se po každých volbách dostal bez ohledu na to, jestli jeho strana nebo hnutí byla v koalici. Podle něj na to měl dlouhou dobu vliv i jeden fakt. „Do roku 2002 se v Táboře nepodepisovala koaliční smlouva. Většinou se strany mezi sebou domluvily na obsazení míst starosty a místostarostů. Zbývající neuvolnění radní se volili už bez ohledu na politickou příslušnost. A pokaždé jsem tu podporu v zastupitelstvu měl," řekl.

Starostou byl mezi lety 2010 až 2018. V tu dobu Tábor pracoval na jedné z nejsložitějších investic novodobé historie, odbahnění nádrže Jordán. A i když měl Fišer proti projektu různé výhrady, oceňuje, že celá stavba neměla výraznější zpoždění a zásadně se nezvýšila ani cena. Odbahnění trvalo dva roky a stálo 466 milionů korun.

Přestože na podzim nebude kandidovat ve volbách v Táboře, předpokládá, že minimálně dva roky ještě v politice zůstane a bude působit v krajském zastupitelstvu jako radní. „Co bude dál? To teď nevím. Trošku mě mrzí, že o politiku není mezi veřejností takový zájem a že spousta lidí by si chtěla vyřvat změny na náměstí. Ale takhle to prostě nefunguje. Zastupitelská demokracie je jedinou možnou formou vládnutí v této době," řekl Fišer.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Tábor 2020

Štítky volby, správa, obce, Tábor, Jiří Fišer, politika, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Lukáš Vlček, Občanská demokratická aliance, Starostové a nezávislí, Česko, Vojtěch Cepl, Daniel Kroupa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalý starosta Tábora Fišer končí po 32 letech jako radní města  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.