Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Názory lídrů na akvapark v Budějovicích se liší, ukázala předvolební debata

Zatímco ODS slibuje, že v Českých Budějovicích akvapark postaví, pro Piráty to není téma nadcházejícího období. Ukázala to předvolební debata Institutu pro politiku a společnost, při které se lídři kandidátních listin bavili také o dění v dopravním podniku či současné situaci spojené s cenami energií.

Předvolební debatu hostila Malá scéna českobudějovického Metropolu. Diskuse trvala hodinu a půl a zástupci politických subjektů při ní řešili témata, která se týkají života obyvatel ve městě. Hned v úvodu reagovali na případnou výstavbu akvaparku. 

Náměstek primátora Tomáš Bouzek, který vede kandidátní listinu KDU-ČSL a TOP 09 - Společně pro Budějovice, připomněl, že téma stávající vedení radnice řešilo. Letní plovárna je podle něj nedostatečná z pohledu relaxace a odpočinku pro rodiny s dětmi.

„Proto koalice zadala marketingovou studii a navazující studii providitelnosti. Ta ukázala, že by o akvapark v lokalitě Čtyři Dvory byl zájem. Má smysl se tím zabývat, neházel bych to pod stůl, Budějčáci o to hodně stojí,“ sdělil. Zároveň dodal, že je potřeba v současné době myslet na hodnotu samotné investice i následné financování provozu. 

Předvolební debaty se zúčastnili (zprava) Juraj Thoma (HOPB), Dagmar Škodová Parmová (ODS), Jiří Svoboda (ANO), Zuzana Kudláčková (Piráti), Jiří Fencl (STAN) a Tomáš Bouzek (TOP 09).

Pro výstavbu podobného areálu je také Jiří Fencl (STAN). Ten se ale kloní spíše k vybudování krytého plaveckého bazénu. „Akvapark by ve Čtyřech Dvorech mohl být, ale je potřeba počítat s tím, že rozvojová plocha, o které uvažuje Jihočeský kraj, je také v areálu letiště v Plané,“ reagoval kandidát na primátora a upozonil na to, aby se nepřipravovaly dva stejné záměry.

Opačný názor má lídryně Pirátů Zuzana Kudláčková. Podle ní by případnou výstavbu akvaparku měl řešit soukromý sektor. „Máme Sportovní zařízení města České Budějovice a je potřeba, aby tato instituce nejprve dobře fungovala. Ve chvíli, kdy se tak stane, můžeme přemýšlet nad tím, jestli máme stovky milionů korun navíc. V tuto chvíli mi to přijde jako nedůležité, není to pro nás téma pro nadcházející volební období,“ řekla.

V kasárnách na pozemcích Jihočeského letiště by mohl vzniknout akvapark

V areálu Jihočeského letiště by mohl vzniknout akvapark. Hejtman Martin Kuba (ODS) řekl, že vhodným místem by byla kasárna. Problém je, že zchátralé budovy stále stojí a zbourat je by stálo přinejmenším 350 milionů korun.

 

Stávající primátor a lídr ANO 2011 Jiří Svoboda si myslí, že si České Budějovice zaslouží akvapark či podobné zařízení. Hnutí podle něj mělo v programu, že se připraví podmínky pro výstavbu. Primátor zároveň připomněl studie, které má město k dispozici. „Výhodou je, že máme prostor ve Čtyřech Dvorech, teď jsme schopni zadat architektonickou studii,“ řekl Svoboda a upozornil na to, že bude záležet na financích, které bude mít město k dispozici. 

Pro vybudování akvaparku je také lídryně ODS Dagmar Škodová Parmová. Ta při debatě řekla, že je tady město od toho, aby Budějčáci nejezdili například do Gmündu. „V našem programu akvapark figuruje. Je to záležitost, za kterou chceme jít. Nebudeme se jen ptát, ale zrealizujeme tento projekt, ať už jako město ve spolupráci s Jihočeským krajem či se soukromými subjekty. Projekt zrealizujeme, to můžu slíbit,“ vzkázala. Připomněla, že má město prostor a pomůže také výstavba horkovodu z Temelína. 

Také stávající náměstek primátora Juraj Thoma (Hnutí Občané pro Budějovice) souhlasí s další přípravou záměru. Město podle něj musí dokončit projektovou dokumentaci pro přípravu vodního světa. Hnutí chce jít cestou stavebnicového modelu tak, aby se při jednotlivých etapách vybudovalo to, na co budou v rozpočtu finance. 

„Jsem přesvědčen, že projekt je natolik investičně náročný, že teď nemá smysl trápit se cenami energií. Zrealizuje se v horizontu tří až čtyř let a já věřím, že v tu dobu už bude odlišná situace. Je ale potřeba být projekčně připraven,“ přidal svůj pohled. 

Uchazeči o post primátora při debatě řešili také dění v dopravním podniku, který trápí nedostatek řidičů i stížnosti od některých zaměstnanců. Řeč došla také na kriminalitu ve městě a mluvilo se i o tom, jak řešit vysoké ceny energií a jejich dopad na obyvatele Českých Budějovic. Volby se konají 23. a 24. září. Lidé budou v Budějovicích z 11 kandidátek vybírat 45 zastupitelů.  

Čí výkon se vám v předvolební debatě líbil nejvíce?

Celkem hlasovalo1090 čtenářů

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Politika, volby, komunální volby, primátor, České Budějovice, Institut pro politiku a společnost, debata, předvolební debata, aquapark, ODS, Česká pirátská strana, energie, stavba, Jiří Svoboda, TOP 09, Juraj Thoma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Názory lídrů na akvapark v Budějovicích se liší, ukázala předvolební debata  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.