Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VOLBY 2022: Strany napříč krajem dnes spřádají plány na vládnutí a hledají koaliční partnery

Politické strany a hnutí napříč Jihočeským krajem dnes usilovně jednají o tom, jakou podobu budou mít v následujících čtyřech letech jejich jednotlivá zastupitelstva. Ve většině měst už nějakou představu o případných koalicích mají, někde se ale vše bude odvíjet právě od průběhu dnešních jednání.

Nejucelenější předstvu mají podle všeho v Prachaticích, kde by mohla vzniknout pětikoalice zástupců ODS+TOP 09, Živé Prachatice, Prachatice společně, KDU-ČSL a Pro Prachatice. V 21členném zastupitelstvu by tato uskupení měla 12 mandátů. Novinářům to naznačili zástupci ODS a hnutí Pro Prachatice. Nezávislí, kteří volby vyhráli, chtějí jednat s hnutím ANO a budou hledat ještě jednoho partnera do koalice. Zmínil to dosavadní starosta Martin Malý (Nezávislí). Podle jiných zdrojů je další možností to, že ODS se spojí s Nezávislými za předpokladu, že Malý nebude ve vedení radnice. Tato dvojkoalice by měla 12 mandátů.

„Jako ODS a topka a nezávislí si sedneme se všemi a chceme si vyslechnout, jaký mají názor na to, jak by se Prachatice měly následující roky vést. Na stole je několik variant, žádnou nevylučuji. Samozřejmě platí, že jsme se vymezovali vůči současnému vedení města, a uvidíme, jak to dopadne. Za sebe mohu říci, že jsme se spíše vymezovali vůči současnému vedení a hledali jsme variantu, aby současné vedení skončilo. Ta varianta je na stole a já potřebuji slyšet ostatní, jestli si to také přejí. Pětikoalice je možné řešení," řekl Jan Bauer z ODS, který plní mimo jiné i funkci poslance.

Větší kontrola městských organizací v Krumlově

V Českém Krumlově osloví jako první zástupci vítězného hnutí ANO členy hnutí Občané patrioti, které skončilo druhé a má podle lídra krumlovského ANO Alexandra Nográdyho silný mandát od voličů. Za Občany patrioty se do zastupitelstva dostal i Robin Schinko, který se stal členem městské samosprávy v Krumlově již v roce 1994, v letech 2002 až 2004 byl místostarostou. Od roku 2000 byl uvolněný člen rady kraje, později i první náměstek hejtmana. ANO chce vedle jiného začít řídit jinak městské organizace. „Máme pocit, že současné vedení města na ně dostatečně nedohlíželo z pozice majitele. Někdo z radních bude mít jako prioritu práci s firmami, jako je ČKRF (Českokrumlovský rozvojový fond),“ řekl Alexandr Nogrády.

Oproti tomu Lidovci, kteří byli nyní ve vedení radnice, doufali v lepší výsledek. Jejich lídr Josef Hermann podotkl, že ze zisků nynější koalice je vidět, že lidé v Krumlově chtějí změnu. „To je základní výstup z letošních voleb. Změna je zřejmá a teď je na ANO, aby dalo dohromady koalici. Ta naše parta, která tu byla tři volební období, dneska už evidentně nemá sílu,“ podotkl Hermann a dodal, že nevidí moc šancí, že by lidovci nakonec v nové koalici byli.

Písecké ANO chce složit stabilní koalici

Hnutí ANO vyhrálo také volby v Písku a jeho cílem je nyní sestavit stabilní koalici. Podle tamějšího lídra Michala Čapka nehodlá hnutí vést město, aniž by vládnoucí uskupení nemělo nadpoloviční většinu. Menšinová koalice působila v Písku nyní. ANO v komunálních volbách získalo sedm mandátů, městské zastupitelstvo v Písku má 27 členů.

„Pokud bychom neměli mít jako koalice jasnou většinu, nemá smysl se takového vedení účastnit. Město to zažilo nyní a podle mě to bylo jednoznačně špatně,“ uvedl Čapek a dodal, že výsledek ANO v Písku je pro něj příjemným překvapením. „Posílili jsme naši pozici a nečekali jsme, že to bude takovým výrazným způsobem.“ ANO mělo doposud v zastupitelstvu čtyři mandáty.

Podle Čapka je teď klíčové, aby nové vedení vzešlo na základě koaliční smlouvy. „Chceme mít všechno dané na papíře, i když vím, že ve finále je to nevymahatelné. Ale věřím, že partnery najdeme, v tomto volebním období jsme dokázali spolupracovat s řadou politických subjektů, i když jsme byli v opozici.“

Pavlík vyloučil spolupráci se Šancí pro Tábor

Hnutí Tábor 2020, které zvítězilo v letošních i minulých volbách, bude podle lídra hnutí a dosavadního starosty Štěpána Pavlíka jednat o koalici se třemi potenciálními partnery. Jedná se o ANO, Společně pro Tábor a Piráty. Tábor 2020 získal celkem devět mandátů v zastupitelstvu, které má 27 členů.

„Domluvili jsme si na neděli termíny jednání. Uvidíme, jaké závěry z toho vzejdou,“ avizoval Pavlík, který ale nevěří, že by vznikla koalice za účasti Tábora 2020 a dalších tří zmíněných subjektů. Podle něj bude rozhodující, jaké požadavky jednotlivé strany a hnutí budou navzájem deklarovat. „Rozhodně si ale neumím představit spolupráci s uskupením Šance pro Tábor,“ vyloučil Pavlík. Šanci pro Tábor tvoří zástupci ČSSD, KSČM a SPD.

Pro Pavlíka je nicméně výsledek letošních voleb pozitivním signálem od voličů. Tábor 2020 si v porovnání s volbami před čtyři roky polepšil o téměř deset procent a posílil o tři mandáty.

Opozice jako možnost pro jindřichohradecké ANO

Hnutí ANO, které vyhrálo volby také v Jindřichově Hradci, zatím nevylučuje spolupráci s žádným politickým subjektem. Případný další postup podle lídryně jindřichohradeckého ANO Magdy Blížilové vyplyne z konkrétních jednání.

„Jakmile se sejdeme, tak si zvolíme další strategii. Pokud jde o mě, tak mám určitou představu, s kým bych třeba nechtěla spolupracovat. Ale záleží na tom, jak se dohodneme jako celé ANO. Navíc je možnost že pokud se ostatní subjekty domluví, mohou koalici složit i bez nás a skončíme v opozici,“ uvedla  dosavadní místostarostka Jindřichova Hradce.

VOLBY 2022: Jihočeši rozhodli. Nejpřesvědčivější vítězství v kraji slaví hnutí Strakonická veřejnost

Letošní komunální volby jsou rozhodnuty a jednotlivá politická uskupení již znají míru podpory obyvatel jihočeských měst a obcí. Nejmarkantnější vítězství zaznamenalo hnutí Strakonická veřejnost, které zvítězilo s více než šedesáti procenty....

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto město Prachatice

Štítky volby 2022, zastupitelstvo, okres, město, Jihočeský kraj, ANO 2011, koalice, volby, Prachatice, ODS, radnice, KDU-ČSL, Český Krumlov, Písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Strany napříč krajem dnes spřádají plány na vládnutí a hledají koaliční partnery  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.