Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VOLBY 2022: Ve druhém kole senátních voleb zvítězili Jirsa a Slabý

, aktualizováno 1. října 2022, 17:00

Druhé kolo voleb do horní komory parlamentu je u konce. Na Jihu čech se volilo ve dvou volebních obvodech. V Českém Krumlově zvítězil obhájce mandátu a dlouholetý člen senátu Tomáš Jirsa (ODS) nad Miroslavem Lorencem (ANO) z Prachatic. Na Táborsku nejvíce hlasů získal šéf jihočeských záchranářů Marek Slabý (Spolu a T2020). Jako poražený vyšel z tohoto souboje obhájce senátorského mandátu Jaroslav Větrovský (Jihočeši 2012).

Nejpřesvědčivější vítězství zaznamenal v českokrumlovském volebním obvodu obhájce v pořadí již čtvrtého mandátu a také dlouholetý starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa (ODS). Nad bývalým místostarostou Prachatic Miroslavem Lorencem (ANO) zvítězil se ziskem 66,36 procent hlasů. Poražený Lorenc získal 33,63 procent. Volební účast byla na Českokrumlovsku pouze 15,6 procent, což je pod celorepublikovým průměrem. Ten byl 19,38 procent.

„Velmi si toho vážím, moji voliči jsou chytří a vzdělaní lidé a opět volili moudře, já děkuji za každý hlas. Mám teď za sebou velmi náročné období, objel jsem všech 160 obcí svého volebního obvodu, byla to také nejvyhrocenější kampaň, jakou jsem kdy zažil. Děkuji panu Lorencovi, že ji vedl férově, na rozdíl od jiných kandidátů. Při vzájemných debatách jsme si nazvájem porozuměli. Nyní nás nečeká lehké období, máme před sebou nebývalou energetickou krizi, musíme také udržet sociální smír ve společnosti. Je tedy potřeba být velmi pokorný,“ zdůraznil aktuálně jeden z nejdéle sloužících senátorů Tomáš Jirsa, kterého čeká již čtvrté volební období v horní komoře parlamentu.

Souboj táborských kandidátů byl oproti souboji v Českém Krumlově o poznání těsnější a vyrovnanější. O konečném vítězství ředitele jihočeské záchranky Marka Slabého (Spolu a T2020) nad obhájcem senátorského mandátu Jaroslavem Větrovským (Jihočeši 2012) rozhodlo jen několi procent hlasů. Slabý získal 53,47 procent a Větrovský pak 46,52 procent hlasů. Volební účast ve druhém kole byla na Táborsku celých 18 procent.

„Do poslední chvíle jsme tvrdě pracovali, byl to vyrovnaný a složitý boj, a to jak v prvním, tak ve druhém kole. Je to pro mě velký úspěch už jen z toho hlediska, že jsem měl velmi vyrovaného a kvalitnícho soupeře. Děkuji všem, kteří mi dali svůj hlas a kteří se na mém vítězství podíleli,“ reagoval bezprostředně po sečtení hlasů senátorský nováček Marek Slabý. Práce v horní komoře ho prý velmi zajímá a těší se ni. „Zdravotnická legislativa mě nesmírně zajímá, dělal jsem si kvůli tomu i školu. Připomínkuji například také některé legislativní normy, takže se na práci v horní komoře parlamentu těším,“ doplnil Slabý.

I druhé kolo senátních voleb se obešlo bez problémů. „Během druhého kola senátních voleb nedošlo k žádným komplikacím, nemuseli jsme řešit ani jedno narušení hladkého průběhu,“ uvedla policejní mluvčí Štěpánka Schwarzová.

Hodnocení článku je 32 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky senát, volby 2022, politika, senátor, parlament, Táborsko, Český Krumlov, Marek Slabý, Tomáš Jirsa, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, Jaroslav Větrovský, Parlament České republiky, ODS, ANO 2011, Jihočeši 2012, okres Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Ve druhém kole senátních voleb zvítězili Jirsa a Slabý  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.