Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na jihu Čech získal Petr Pavel 58,5 procent hlasů. Hejtman Kuba od něj čeká, že bude respektovat ústavu

, aktualizováno 28. ledna 2023, 22:23

Mezi voliči v Jihočeském kraji dnes jasně zvítězil občanský kandidát na nového prezidenta České republiky Petr Pavel. Na jihu Čech jej přišlo podpořit přes dvě stě tisíc voličů, což znamená, že získal celkem 58,5 procent hlasů. Hejtman Martin Kuba (ODS) od nového prezidenta nyní očekává, že bude respektovat ústavu.

„Ukázalo se, že Andrej Babiš ve druhém kole už skutečně narazil na strop potenciálu. A i když se snažili v jeho týmu udělat kampaň opravdu velmi agresivně, protože už asi neměli možnost cílit na jiné voliče, tak se stejně ukázalo, že potenciál už tam není,“ zmínil krátce před sečtením posledních desetin procent hlasů Martin Kuba. Jihočeský hejtman už ve svém předchozím prohlášení na sociálních sítích vyjádřil jasnou podporu Petru Pavlovi. Kuba dnes svůj volební hlas odevzdal na konzulátu v italském Miláně, kam odjel s rodinou na dovolenou. Zároveň prostřednictvím sociálních sítí v sobotu dopoledne apeloval na voliče, aby k volbám vyrazili.

Prezidentem by podle něj neměl být politik, který bojuje s vládou, to je podle něj role opozice a patří to na parlamentní půdu. „Andrej Babiš je relevantní lídr opozice, ale prezidentem by měl být někdo, kdo respektuje ústavu a pozici prezidenta, kterou mu česká ústava dává,“ uvedl Kuba a naznačil, že nyní od nově zvoleného prezidenta očekává, že bude společnost spíše stmelovat, nikoli dále rozdělovat. „Byl bych rád, kdyby byl prezident Pavel člověkem, který dokáže být svorníkem společnosti než jejím rozdělovacím faktorem. V tom dopadla volba dobře, protože Andrej Babiš kandidoval s touhou být opozicí vůči vládě,“ dodal Kuba.

Podporu občanskému kandidátovi Petru Pavlovi ale během volebních dnů vyjadřovali i jiní jihočeští politici. Například lidovec, vicehejtman Jihočeského kraje a zastupitel obce Zubčice František Talíř se na sociálních sítích netajil jasným příklonem k Pavlovi. „Mám ohromnou radost, že po dvaceti letech začíná na Pražském hradě i v celé republice nová éra. U nás v Zubčicích získal generál Pavel 166 hlasů, Andrej Babiš 75. Takže 69 procent bylo pro Pavla,“ napsal Talíř v sobotu na Twitter.

Petr Pavel zvítězil s přehledem ve všech jihočeských okresech. Nejčastěji byl rozdíl mezi ním a Andrejem Babišem zhruba okolo patnácti procent. Nejvýraznější vítězství zaznamenal například na Českobudějovicku, kde mu dalo hlas přes 62 procent voličů. Naopak nejtěsnější rozdíl mezi oběma kandidáty byl na Strakonicku, kde předseda hnutí ANO Babiš získal jen o devět procent méně hlasů než protikandidát Pavel.

Armádní generál ve výslužbě nevyhrál ale naprosto na všech místech v kraji. Například v Mirovicích na Písecku, kde spadá pod Agrofert závod Vodňanské drůbeže, jenž je jediným českým zpracovatelem kachen v Česku, získal Babiš 52,39 procenta hlasů. Pavel tam dosáhl na 47,6 procenta při volební účasti 67,7 procenta.

Druhé kolo prezidentských voleb se celorepublikově také neslo v duchu rekordně vysoké volební účasti. Ta byla 70,2 procent, což je od roku 1998 vůbec největší vůbec. Jihočeský kraj v tomto ohledu nebyl výjimkou. K volebním urnám na jihu Čech přišlo během pátku a soboty celkem 356 tisíc voličů, z toho jich 207,5 tisíc podpořilo právě Petra Pavla. Volební účast byla v kraji 70,7 procenta.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto Redakce Drbny

Štítky Petr Pavel, Martin Kuba, Česko, Andrej Babiš, Jihočeský kraj, František Talíř, volby, prezident

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech získal Petr Pavel 58,5 procent hlasů. Hejtman Kuba od něj čeká, že bude respektovat ústavu  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.