Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nakažených encefalitidou a boreliózou stále přibývá, lidé by měli být více obezřetní

V Jihočeském kraji opět stoupl počet lidí, kteří se nakazili od klíšťat. Jejich aktivitu sleduje i Český hydrometeorologický ústav. Ten uvedl, že pro následující dny je na desetistupňové škále stupeň aktivity 7, což je vysoké riziko. Lidé by proto měli být více obezřetní, nelehat a nesedat si v trávě a používat repelent.

Jihočeský kraj patří tradičně mezi regiony s nejvyšším výskytem klíšťové encefalitidy. Například letos v celé republice onemocnělo 273 lidí, což znamená, že téměř čtvrtina je z jihu Čech.

„V tomto týdnu přibylo čtrnáct potvrzených případů klíšťové encefalitidy a rekordních jedenatřicet lymeské boreliózy. V této sezóně tak k dnešku evidujeme šedesát čtyři případy klíšťové encefalitidy a sto osmdesát jeden případ lymeské boreliózy. Výskyt klíšťaty přenášených infekcí je ve srovnání s minulým rokem vysoký stejně jako celodenní aktivita klíšťat a prosím proto Jihočechy, aby byli při pobytu v přírodě obezřetní,“ uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.  

Největší výskyt klíšťové encefalitidy evidují hygienici na Českobudějovicku, kde je 20 potvrzených případů, po jedenácti je na Prachaticku a Táborsku, 8 na Českokrumlovsku, 7 na Strakonicku, 5 na Jindřichohradecku a Písecko hlásí 2 případy.   

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky onemocnění, klíšťata, borelióza, Jihočeský kraj, lymská borelióza, klíště, klíšťová encefalitida, Český hydrometeorologický ústav, Česko, Kvetoslava Kotrbová, okres České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nakažených encefalitidou a boreliózou stále přibývá, lidé by měli být více obezřetní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.