Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Šumava se potýká s neukázněnými turisty, chodí mimo vyznačená místa a odhazují odpadky

Většina Čechů pro letošní rok volí dovolenou v České republice. To potvrzuje i vyšší koncentrace turistů na Šumavě. Ne všichni se ale chovají tak, jak by měli. Chodí mimo vyznačené turistické trasy, ničí odpočívadla a turistické značení a odhazují kolem sebe odpadky. Strážci parku se tak pravidelně mění v popeláře.

Neukáznění turisté se bohužel nevyhýbají ani Národnímu parku Šumava, kde je vyšší návštěvnost viditelná pouhým okem. Podle mluvčího Národního parku Šumava Jana Dvořáka vysbírají zaměstnanci parku ročně stovky tun odpadků. Na likvidaci nepořádku jsou také zaměřené speciální akce. 

„Naštěstí nám s úklidem pomáhají i někteří turisté a spolky, kterým není lhostejné, jak Národní park Šumava vypadá. Stále platí pravidlo „Co si do přírody přinesu, to si také odnesu“. Myslím si, že v obcích a městech parku je dostatek nádob na tříděný a komunální odpad. Nevidím tedy důvod, aby se odpadky válely všude možně,“ popsal Dvořák

Za odhození odpadků hrozí turistům tučná pokuta. Na místě mohou dostat pokutu ve výši až 10 tisíc korun, ve správním řízení potom 100 tisíc korun. Jedním z míst, které odpady zaplavují nejvíce, jsou Prameny Vltavy. Ty statisticky patří k vůbec nejnavštěvovanějším místům celého národního parku.

Velkým nešvarem je i to, že někteří nevyužívají toalety a na svou potřebu si vybírají přírodní místa. Přes léto se ale rozhodně nejedná o něco vábného. Turisté si totiž nelámou hlavu ani s tím, aby po sobě „stopy“ zamaskovali. 


Pokud turista narazí na poházené odpadky, chybějící značku na lesní stezce nebo jakékoliv poškození, může vše nahlásit cestou aplikace. Mnoho obcí v České republice totiž využívá k nahlašování problémů na svém území mobilní aplikace, jako je například Mobilní Rozhlas, které předání problému k řešení výrazně urychlí. Stačí jen místo jednoduše vyfotit a fotku s popiskem odeslat. 

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Šumava, turisté, odpadky, Národní park, odpad, Česko, Jan Dvořák, Národní park Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumava se potýká s neukázněnými turisty, chodí mimo vyznačená místa a odhazují odpadky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.