Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kopáčů vltavínů na jihu Čech znovu přibývá. Hrozí jim až dva roky vězení

Vltavíny. Zeleně zbarvené drahé kameny, jejich těžba – hlavně ta nelegální – přidělává vrásky na čele mnoha lidem. Místa, na kterých se vltavíny nachází, jsou totiž nelegálními kopáči velmi často zásadním způsobem poškozována. A i přesto, že se tresty zvyšují, kopáčů neubývá. Ve srovnání s předchozími lety jich za první polovinu roku na jihu Čech naopak přibylo.

Okolí Trhových Svinů, Boršova nad Vltavou, Netolic, Kaplice, Třeboně nebo Českého Krumlova. Právě tady najdeme nejvíce případů nelegální těžby vltavínů na jihu Čech. Drahé kameny se přitom nachází až několik metrů pod zemí a k jejich získání je potřeba velký zásah do přírody. „Kopáči“ tak velmi často ničí lesy a pole, ale i soukromé pozemky.

V lesích mohou mít jejich zásahy fatální následky. „Vlivem kopání dochází k ohrožení stability stromů, jsou podkopány, dochází k přesekání kořenů a k následným vývratům. To vede k proředění lesních porostů, které se pak stávají náchylnější na působení větrů, sněhu a námrazy,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí České inspekce životního prostředí Radka Nastoupilová.

V jámách, které po kopáčích zůstávají, se zase akumulují podzemní i povrchové vody, a tím dochází k podmáčení i okolních porostů. „Překopání kořenů dřevin znamená jejich infekci dřevokaznými houbami, případně invazi škodlivého hmyzu,“ dodala Nastoupilová.

Nelegální těžbě vltavínů se spolu s ČIŽP věnuje i policie. „Do kontrol se pravidelně zapojují také policejní psovodi. Policisté v místech nelegálních výkopů provádí namátkové kontroly několikrát v týdnu. Jedná se převážně o kontroly v noci, které jsou pro policisty mnohdy velmi problematické, protože kopáči používají hlídky a příjezd policistů si tak často dokáží včas signalizovat,“ uvedla policejní mluvčí Štěpánka Schwarzová.

Případů nelegální těžby přibývá

I přesto řešili policisté za první polovinu roku 2020 33 případů nelegální těžby vltavínů. Oproti předchozím letům, kdy byly za stejné období zhruba dvě desítky těchto případů, jde o značný nárůst.

Za nelegální těžbu přitom hrozí pachatelům několikatisícové pokuty, v některých případech to mohou být až dva roky vězení. „Vzhledem k tomu, že kopáním vltavínů hrozí nedovolená změna chráněných částí přírody, vydávají inspektoři ČIŽP přistiženým osobám zákazy činnosti. V případě, že ale tito lidé dále pokračují a jsou opakovaně přistiženi, dojde tak k porušení vysloveného zákazu a daná věc je řešena Policií ČR jako trestný čin maření výkonu rozhodnutí a vykázání. V případě prokázání viny hrozí pak pachateli trest odnětí svobody až na dva roky. Na tomto přísnějším zákonném postupu jsme se před lety dohodli s policií a ukazuje se účinnější než případné přestupkové řízení, které bychom vedli,“ řekl Erik Geuss, ředitel ČIŽP.

Foto Jindradraxler / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

Štítky vltavíny, nelegální těžba, krimi, policie, těžba, Česko, Česká inspekce životního prostředí, Radka Burketová, Český Krumlov, Třeboň, Netolice, Kaplice, Boršov nad Vltavou, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kopáčů vltavínů na jihu Čech znovu přibývá. Hrozí jim až dva roky vězení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.