Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

České Budějovice hospodařily v prvním pololetí s přebytkem 160 milionů korun

České Budějovice hospodařily v prvním pololetí s přebytkem 160 milionů korun. Město získalo z příjmů 1,27 miliardy korun a na výdaje vynaložilo 1,11 miliardy korun. O finančním výsledku informoval českobudějovické zastupitele na jejich zasedání náměstek primátora Petr Holický (ANO).

Největší částku v oblasti příjmů tvořily daně. Z nich České Budějovice v prvním pololetí získaly 843 milionů korun. Je to více než 44 procent ze schváleného ročního rozpočtu, který však zastupitelé kvůli koronaviru upravili.

Původně město předpokládalo, že z daní získá za rok 2020 téměř 1,9 miliardy korun. Kvůli důsledkům covidu-19 však odhaovaná částka přibližně o 260 milionů korun klesne. Proto výsledek daňových příjmů z prvního pololetí tvoří více než 51 procent očekávaného celoročního výsledku. Loni České Budějovice v prvním pololetí vybraly na daních 935 milionů korun.

Na investice město za úvodních šest měsíců roku 2020 uvolnilo více než 106 milionů korun. Je to necelých 11 procent z částky plánované na kapitálové výdaje na celý rok.

Původní rozpočet města počítal s příjmy 2,35 miliardy korun a výdaji 2,62 miliardy korun. Kvůli koronaviru však město čeká propad v příjmech v řádu stovek milionů korun, a rozpočet proto zastupitelé v průběhu roku upravili. „Do upraveného rozpočtu se zásadně promítly dvě věci. Jednak se jednalo o nižší příjmy z daní a dále musíme zapojit peníze ušetřené z minulých let a z fondu rezerv a rozvoje," řekl náměstek primátora Petr Holický.

Tomu někteří zastupitelé během jednání vyčítali, že předkládaný materiál není dostatečně srozumitelný. „Třicet let dělám ve financích a já tomu nerozumím. Jestli jsou tady všichni jinak geniální, jestli vám všem to dává obrázek o hospodaření města, tak mně bohužel ne. Většina zastupitelů potřebuje jednu A4, kde vidí stav financi. Vidí jejich vývoj, jejich minulost, podle toho se orientujeme. Já ta čísla chápu a věřím jim, ale nikomu z nás to neřekne, jak to město hospodaří,“ řekl zastupitel Martin Pražák.

Autoři | Foto

Štítky České Budějovice, hospodaření, rozpočet, zastupitelstvo, daň, ANO 2011, COVID-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice hospodařily v prvním pololetí s přebytkem 160 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.