Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Chátrající zámek Dříteň odkoupila a opravila. Teď do něj přesunula obecní úřad

Dříteň má nový obecní úřad. Na tom by nebylo až tak nic divného, kdyby ale obec úřad nepřesunula do kdysi nejvíce poškozené budovy místního zámeckého areálu. Ten opravila a díky tomu se podařilo zachránit objekt, který je na seznamu kulturních památek. Spolu s opravou nádvoří Se tak zatraktivnil i vzhled obce.

Zámek koupila obec od soukromého vlastníka v roce 2010 a začala s postupnou rekonstrukcí. Ta obnášela masivní opravy střech, vnitřních prostor hlavní budovy zámku nebo sanaci sklepních prostor. Ve svých návrzích na úpravy museli architekti počítat s některými původními prvky. „Objekt je na seznamu kulturních památek, museli jsme tedy zachovat původní části nosného zdiva, také fasáda musela vycházet z původního charakteru stavby,“ upřesnil starosta obce Josef Kudrle.

Stavební práce na budově nového obecního úřadu a nádvoří trvaly necelý rok. „Současně s přestěhováním obecního úřadu bude přemístěna také pošta. Změna nám návíc umožní v původním objektu úřadu a pošty vybudovat ordinaci pro praktického a dětského lékaře, poradnu pro mládež a nové čtyři bytové jednotky,“ doplnil starosta.

Rozsáhlá rekonstrukce zachránila v Dřítni kulturní památku, opravený objekt nově poskytl zázemí obecnímu úřadu.

Rekonstrukce historického objektu zámku bude pokračovat i v dalších letech. Zázemí by zde mělo najít nové vzdělávací a kulturní centrum.

Celkové náklady na rekonstrukci části historického objektu a nádvoří dosáhly výše 15 milionů korun. Přibližně 11 milionů korun získala obec od Ministerstva pro místní rozvoj formou dotace, 1,5 milionu korun od společnosti ČEZ, zbytek pokryla vlastními zdroji.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto obec Dříteň

Štítky Dříteň, oprava, rekonstrukce, obecní úřad, nádvoří, zámek, ČEZ, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Volfík

Proč to nechal soukromník zdevastovat? Ale jistě, soukromé vlastnictví je nedotknutelné, že? Jak se k tomu vlastně dostal? Koupil za tisícikorunu, ručil tím snad za milion a pak to obci prodal za půl milionu? Nechci mu křivdit, třeba nemám pravdu, ale toto schéma je tak notoricky známé a používané. Bohužel.

Sobota, 5. září 2020, 21:25Odpovědět

Chátrající zámek Dříteň odkoupila a opravila. Teď do něj přesunula obecní úřad  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.