Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V jižních Čechách ubylo za první pololetí 336 obyvatel

V Jihočeském kraji klesl v letošním prvním pololetí počet obyvatel o 336 lidí. V regionu žilo ke konci června 643.747 lidí. Za úbytkem je hlavně vyšší počet zemřelých než narozených, ale také stěhování lidí pryč. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Na jihu Čech se za prvních šest měsíců roku narodilo 3175 dětí, zemřelo o 310 lidí více. Stěhováním přišel kraj o 26 obyvatel, když se do něj přistěhovalo 3063 lidí a naopak 3089 se z něj odstěhovalo.

Za celou republiku počet obyvatel v prvním pololetí stoupl o 5203 na 10,699 milionu lidí. Stejně jako v případě Jihočeského kraje více lidí zemřelo, než se narodilo. Veškerý přírůstek tak zajistila zahraniční migrace.

Na jihu Čech přibylo nejvíc obyvatel od ledna do konce června na Českobudějovicku, na tamním přírůstku se podílela nejen migrace, ale i vyšší počet narozených (1068) než zemřelých (998). Okres tak získal proti konci loňského roku o 332 občanů víc. Většině ostatních okresů v kraji obyvatelé ubyli, s výjimkou Tábora, kde jich 39 přibylo.

Lidé na jihu Čech v prvním pololetí také častěji vstupovali do manželství, než se rozváděli. Sňatek uzavřelo v tomto období 846 párů, rozvedlo se jich 626.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Jihočeský kraj, statistické údaje, obyvatelstvo, Český statistický úřad, Česko, okres České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jižních Čechách ubylo za první pololetí 336 obyvatel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.