Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Začal výlov rybníka Rožmberk, lidé smí jen na hráz

Třeboňští rybáři zahájili výlov největšího českého rybníka Rožmberk s rozlohou 647 hektarů. Slavnostní výlov s doprovodnými akcemi, kam jezdilo 50 tisíc lidí, je kvůli koronaviru zrušený. Lidé nesmí do míst, kde se loví a kde budou stát kádě, kapry si ale mohou koupit na sádkách, kilogram za 75 korun. Rybáři čekají z Rožmberka výnos 130 tun tržních kaprů a 20 tun vedlejších druhů ryb. Rybník vyloví místo o víkendu v pracovních dnech.

„Zajistíme, aby se do loviště a kádiště nedostali cizí lidé. Hráz je veřejně přístupný prostor. Pro případné návštěvníky je třeba, aby používali zdravý rozum a nenastaly kolize s naší činností. Nemůžeme porušovat opatření a můj hlavní důvod je ten, že jako zaměstnavatel jsem povinen zajistit bezpečnost a zdraví našich zaměstnanců," řekl předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha.

Ráno bylo na hrázi kolem 20 lidí. Jeden manželský pár přijel z Příbrami. Na výlovu Rožmberka byli poprvé. „Jsme důchodci a zadruhé jsme sem přijeli právě proto, že tu nejsou lidi. Když je tady dav třicet tisíc lidí, tak bychom sem určitě nejeli. Jezdíme na výlovy, ale na rybníky, kde je míň lidí: na Bezdrev, na Munický," řekli manželé Burianovi.

Na hrázi je otevřený jediný stánek, kde se prodávají i kapří hranolky. Po 8:15 přijela zkontrolovat situaci dvojice policistů. Oproti posledním rokům chyběla tradiční kulisa výlovu, východ slunce, protože je zataženo.

Výlovy bez doprovodných akcí 

Na výlovu se podílí 50 rybářů a žáci rybářské školy v Třeboni. V minulých letech pořádali slavnostní výlov o víkendu, aby zvýšili povědomí o rybářském řemesle a rybím mase. Letos neorganizují nic, zrušili i den otevřených dveří na třeboňských sádkách.

Z podzimních výlovů, jež začaly v polovině září, čeká Rybářství Třeboň výnos 2100 tun tržních ryb a 300 tun vedlejších ryb. „První velké rybníky začínáme lovit ode dneška. Tento týden bude pro rybáře docela perný, protože souběžně se loví rybník Velký Tisý a rybník Ponědrážský. Dohromady tento týden nalovíme 500 tun tržních ryb," řekl Malecha. V říjnu ještě třeboňští rybáři vyloví rybníky Velký Tisý - pátý největší v ČR s rozlohou 313 hektarů, Ponědrážský či Spolský, v listopadu rybníky Záblatský a Svět.

Slavnostní výlovy nepořádá ani společnost Blatenská ryba. Z podzimních výlovů čeká výnos 550 tun, meziročně o trochu vyšší. Cena kaprů pro český trh zůstane stejná, podle druhu 83 a 89 korun za kilogram.

Blatenští, ani rybáři z Hluboké nad Vltavou, z Protivína, Blatné či Nových Hradů nezveřejnili kvůli koronaviru plán výlovů. Výjimkou je Munický rybník na okraji Hluboké, jehož výlov bude 28. října. Podobnou akci plánují i rybáři Vojenských lesů a statků: o víkendu 24. a 25. října chtějí u Horní Plané vylovit rybník Olšina přezdívaný Perla Šumavy s rozlohou 140 hektarů.

Autoři | Foto

Štítky chov, ryby, Rybářství Třeboň, Rožmberk, výlov, Rybník Rožmberk, kapr, rybník, Hluboká nad Vltavou, Velký Tisý, Blatenská ryba, Česko, Příbram

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začal výlov rybníka Rožmberk, lidé smí jen na hráz  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.