Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Budvar přijde na podzim kvůli koronaviru o desítky milionů korun

Budějovický Budvar přijde kvůli novým koronavirovým omezením každý týden o sedm až deset milionů korun tržeb. Omezí provoz linky na stáčení piva do sudů. Desítky zaměstnanců hlavně z restaurací budou doma kvůli takzvaným překážkám na straně zaměstnavatele. Ke konci září měl pivovar meziročně o tři procenta vyšší prodeje.

Budvar měl loni rekordní čistý obrat tři miliardy Kč, meziročně vyšší o 192,7 milionu, poprvé přesáhl tři miliardy. Zisk po zdanění stoupl o čtyři procenta na 278 milionů. Vyplývá to z výroční zprávy. Loni Budvar vyvezl do zahraničí téměř 70 procent z prodaného piva a uvařil rekordních 1,679 milionu hektolitrů.

"Budeme teď ztrácet někde mezi sedmi až deseti miliony každý týden na tržbách, to je prodej sudového a tankového piva do restaurací. A teď řešíme, co s obchodními zástupci, využití kegové linky a také jsme provozovateli několika gastroprovozů, ty musíme zavřít a to bude generovat další ztráty," řekl ředitel Budvaru Petr Dvořák.

Budvar musí omezit provoz linky na stáčení do sudů. Sudy prodá i do zahraničí, podle Dvořáka je to významná část, proto musí omezit režim linky. Ke konci září měl pivovar meziročně o tři procenta vyšší prodeje. "Když bude hodně špatný režim, skončíme na 95 procentech loňska," řekl ředitel.

Desítky pracovníků, hlavně z restaurací, zůstanou doma. Dvořák předpokládá, že se to časem dotkne i dalších zaměstnanců. "Potom budeme řešit, jestli budeme využívat některé (vládní) programy," řekl Dvořák. Budvar zaměstnává asi 670 lidí.

Export národnímu pivovaru stoupl letos na konci září meziročně asi o čtyři procenta. Dramaticky se ale podle ředitele změnila struktura prodejů. Výrazně klesl odbyt sudového piva, naopak víc se prodávalo balené v lahvích a plechovkách. "Hodně se také změnila struktura trhů: Německo šlo významně nahoru, Velká Británie díky balenému pivu také, ale například v Rakousku, kde máme velký podíl sudového piva, tak tam oproti loňskému roku zaznamenáváme ztráty," řekl Dvořák.

Jak řekl ředitel již dříve, v některých zemích prodával Budvar o desítky procent víc než loni. Některé vzdálenější trhy se ale téměř zastavily, například Vietnam odebral o desítky procent piva méně.

Kvůli koronaviru přišel letos na jaře Budvar v restauracích asi o 30 milionů Kč: prodej sudového piva byl omezený, zaměstnance z vlastních provozoven držel Budvar na takzvaném kurzarbeitu. V druhé polovině března dočasně zastavil kvůli koronaviru linku na stáčení piva do sudů. V objemu prodaných hektolitrů se ale dostal pivovar meziročně za první tři čtvrtletí o dvě procenta výš a tržby měl jako loni.

Autoři | Foto Budějovický Budvar

Štítky ČR, pivo, koronavirus, Budvar, Č. Budějovice, Budějovický Budvar, COVID-19, restaurace, Petr Dvořák, Německo, Velká Británie, Rakousko, Vietnam

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budvar přijde na podzim kvůli koronaviru o desítky milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.