Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Velešín plánuje nový spolkový dům, náklady budou až 45 milionů korun

Velešín chystá architektonickou soutěž na nový spolkový dům. Novostavba nahradí dosavadní budovu na náměstí J. V. Kamarýta. Stavební náklady budou 40 až 45 milionů korun, práce by měly začít nejdřív v roce 2022. Soutěžní návrhy je nutné odevzdat 1. února příštího roku.

Původní dům z roku 1982, který stojí na horní hraně náměstí naproti městskému úřadu, nechá radnice zbourat. „Spolkový dům by se měl stát místem, kde se bude odehrávat intenzivní městský spolkový, sportovní a společenský život. Svým umístěním poskytne obyvatelům prostor pro široký rozsah aktivit v blízkosti jejich bydliště. Důležitým tématem je symbióza s objektem kina, se kterým by měl spolkový dům sdílet společné nádvoří," uvedla Pavla Sommerschuh ze společnosti CityUpgrade. Provozní náklady by měly být minimální.

Nynější dům vznikl podle starosty v akci Z (lidé za komunismu zadarmo zvelebovali města a obce). Nejdřív sloužil dobře, to ale postupně, jak se měnily potřeby obyvatel, přestalo platit, není multifunkční. Radnice proto hledala, jak ho využít, aby jej šlo využít nejenom pro čtyři plesy ročně.

„Chceme, aby sál sloužil i v týdnu, odpoledne pro spolkovou činnost, pro kulturní akce. Zároveň je proti radnici, v centru města, přišlo nám logické zachovat v něm restaurační provoz, aby se tam vařilo, aby tam byl salónek pro potřeby menších oslav. Zároveň aby dům vizuálně dobře komunikoval s náměstím: za ním je kinosál, který se také vyžívá nejen k promítání. I z toho důvodu je v zadávací dokumentaci plánovaný průchod z náměstí ke kinu a k základní škole," řekl starosta Petr Vágner (Náš Velešín - město pro život).

O vítězi soutěže rozhodne porota v únoru 2021. Nejprve je potřeba dosavadní dům zbourat, pak postavit nový. Pro Velešín, kde žije zhruba 4000 lidí, to bude podobně významná investice jako autobusové nádraží, jež za 43,5 milionu zmodernizoval předloni. Radnice chce využít i dotace.

Štítky ČR, správa, architektura, stavby, Velešín, dům, Petr Vágner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Jj

....a pak ho zas můžete prodat a udělat z něj ubytovnu pro nepřizpusobivé

Neděle, 18. října 2020, 20:48Odpovědět

Velešín plánuje nový spolkový dům, náklady budou až 45 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.