Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Exekuce budou pozastaveny do konce ledna. V kraji se týkají více než 40 tisíc osob

Exekuce movitých i nemovitých věcí budou až na výjimky pozastaveny do konce ledna 2021. Počítá s tím novela, kterou podepsal prezident Miloš Zeman. Vláda původně navrhovala moratorium na exekuce jen u movitých věcí až do konce února.

Počet fyzických osob evidovaných v Centrální evidenci exekucí klesl loni o 38 284 na 783 053. Jihočeský kraj je podle loňských čísel šestý nejhorší v tuzemsku co do počtu exekucí. Více než 42 tisíc osob v kraji je v exekuci. To je necelých osm procent obyvatel kraje starších patnácti let. Průměrný počet exekucí na osobu je 5,4. V kraji je také 472 dětí v exekuci, skoro deset tisíc osob ve věku 18 až 29 let a také sedm tisíc seniorů.

"I přes pokles celkového počtu exekucí stále zůstává množství a zejména struktura obyvatel ČR v exekuci problémem. Bez modernizace exekučního prostředí ale nelze očekávat rychlé změny," komentoval loňská čísla prezident komory Vladimír Plášil.

Co novela přináší?

Novela má prodloužit nebo obnovit změny některých pravidel insolvencí a exekucí v souvislosti s nynější koronavirovou krizí. Firmy v přechodných hospodářských potížích na sebe nebudou muset podat až do konce června příštího roku insolvenční návrh. Povinný souhlas věřitelů s prodloužením ochranného moratoria u insolvenčních návrhů bude zrušen.

Zkrácení moratoria na exekuce movitých věcí o jeden měsíc uvítala Exekutorská komora ČR. Usilovala ale o to, aby výjimka skončila už na konci roku. Platforma Exekutoři proti teritorialitě a Česká asociace věřitelů uvedly, že exekuční moratorium sníží vymahatelnost práva a poškodí věřitele.

Návrh má prodloužit období, v němž dlužník dostává vyšší jednorázovou výplatu z jeho obstaveného účtu. Čtyřnásobek životního minima místo obvyklého dvojnásobku se bude vyplácet do konce února 2021 místo konce letošního prosince. Změna podle Exekutorské komory rozšiřuje okruh takzvaných profesionálních dlužníků, k jejichž majetku se věřitel nedostane.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ceska-justice.cz

Štítky ČR, Zeman, právo, koronavirus, exekuce, moratorium, Miloš Zeman, Exekutorská komora České republiky, Vladimír Plášil, Jihočeský kraj, Česko, koronavirová krize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zbyněk Vondráček

Copak věřitelé,ale ti darmožrouti exekutoři,ti chudáci ostrouhají,dovedete se vžít do jejich hroší kůže?Dva měsíce nebudou moci ožebračovat chudáky o svůj nehorázný bakšiš.Ty pijavice by vám zabavily i babičku s rakví,jen kdyby s toho něco káplo.

Neděle, 15. listopadu 2020, 20:00Odpovědět

Bohunka Králová

Co je to za kravinu dítě v exekuci to už neví co vymyslet

Čtvrtek, 12. listopadu 2020, 16:17Odpovědět

Exekuce budou pozastaveny do konce ledna. V kraji se týkají více než 40 tisíc osob  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.