Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ztráty jsou vysoké, propouštění zatím neplánujeme, shoduje se většina českých pivovarů

Restriktivní opatření nařízená vládou zasáhla v letošním roce výrazně obor pivovarnictví. České pivovary očekávají celoroční propady tržeb v řádu desítek procent. Největší výrobci čekají pokles mezi 20 a 40 procenty, nejmenší i o více než 50 procent.

Většina pivovarů podle Českého svazu pivovarů a sladoven hlásí velké ztráty, propouštění ale nechystají. „Kvůli koronaviru a s ním souvisejícím opatřením se v tuto chvíli propouštět nechystáme,“ potvrdila mluvčí Budějovického Budvaru Markéta Ježková.

Podobná situace panuje také v největším pivovaru Libereckého kraje. Ani Pivovar Svijany o propouštění neuvažuje. „Jsme z hlediska počtu zaměstnanců na jednotku produkce velmi efektivní podnik, protož jsme se posledních 20 let v regionu, z nějž se odjíždí za často atraktivnějšími pracovními příležitostmi do Liberce nebo Mladé Boleslavi, potýkali většinou s nedostatkem pracovníků. Kvalitních a kvalifikovaných pracovních sil si proto umíme vážit a považujeme je za jedno z našich hlavních aktiv. I tato krize jistě dříve nebo později odezní. Pokud se situace nebude dále dramaticky zhoršovat, budeme se snažit všechny udržet," řekl ČTK ředitel pivovaru Roman Havlík. Na konci loňského roku firma zaměstnávala 180 lidí.

Propouštění neplánuje ani pivovar Staropramen. „Současná situace není samozřejmě jednoduchá ani pro naši společnost. Již podruhé v tomto roce máme prakticky uzavřen jeden ze dvou prodejních kanálů a přicházíme tak o velkou část našich tržeb. Během první (jarní ) vlny se nám i přes podobně složitou situaci podařilo zachovat pracovní místa a nedošlo k propouštění zaměstnanců. Samozřejmě se o to v maximální míře budeme snažit i nyní,“ shrnula pro redakci Drbny mluvčí společnosti Pivovary Staropramen Denisa Mylbachrová.

Téměř přesně před měsícem vyčíslil Český svaz pivovarů a sladoven ztráty, které pivovary očekávaly v souvislosti s plánovaným třítýdenním uzavřením hospod a restaurací. Tehdy pivovarům hrozily souhrnné škody ve výši 750 milionů korun. Vládní opatření však stále trvají a proto škody stále narůstají.

„Chápeme, že vláda musí na nepříznivý vývoj pandemie reagovat, měla by ale současně být připravená uhradit škody, které firmám v této souvislosti vznikají. Každý týden, kdy jsou restaurace uzavřené, vznikají pivovarům škody v průměrné výši 250 milionů korun za neprodané pivo,“ uzavřela výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Budějovický Budvar

Štítky pivovar, pivo, ztráta, opatření, vláda, Budvar, Svijany, Český svaz pivovarů a sladoven, Budějovický Budvar, Pivovar Svijany, Pivovar Staropramen, Liberecký kraj, Roman Havlík, Liberec, Mladá Boleslav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ztráty jsou vysoké, propouštění zatím neplánujeme, shoduje se většina českých pivovarů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.