Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nevzhledný bunkr posprejovali umělci. Teď je z něj knihovna

Další kousek street artu najdou lidé nedaleko fotbalového stadionu. město nechalo nevzhledný bunkr posprejovat a teď je z něj knihovna. Už v minulosti nechalo vedení radnice tímto stylem upravit například podchody na Máji.

Bunkr si vzala do parády dvojice Jakub Šanda a Lukáč Michal. „Původně tam chtěli namalovat brouka, ale tvar stavby jim připomínal spíše knihovnu, kam by se hodila umístit polička s knihami. A stalo se. Město s oběma umělci v rámci stereet artu spolupracuje už mnoho let a reakce lidí na jejich výtvory jsou vždycky pozitivní,“ říká náměstek primátora Ivo Moravec.

Cestou street artu se město vydalo už dříve. Stejnou dvojici nechalo upravit podchody na Máji, které se proměnily v obří fotoaparát nebo mořský svět. „Pěší i cyklisté tam mohou „potkat“ třeba žraloka, delfína, ale i potopený vrak lodi,“ řekl před časem Moravec s tím, že se v podobném duchu budou měnit i další části města

Trafostanice jako jedno velké plátno

Stejným stylem postupuje i společnost E.On, která nechává v kraji zkrášlovat své trafostanice. Známý jihočeský streetartový umělec Dobs pro E.ON v minulosti zkrášlil například trafostanici ve Vodní ulici v Českých Budějovicích nebo stanici ve Vimperku.

Teď má na svém kontě další kousek, když si vzal „do parády“ trafostanici na Pražské třídě. Tu nově zdobí portréty tří důležitých postav z historie elektřiny. „Vzhledem k tomu, že se trafostanice nachází poblíž střední polytechnické školy, chtěli jsme i jejímu vzhledu dát vzdělávací charakter, aby se ti, co jdou kolem, něco o historii elektřiny dozvěděli,“ připomíná oblastní manažer E.ONu Miroslav Točín.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto c-budejovice, E.ON

Štítky street art, České Budějovice, bunkr, trafostanice, knihovna, opevnění, Ivo Moravec, styl, E.ON

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nevzhledný bunkr posprejovali umělci. Teď je z něj knihovna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.