Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Budvar čeká podobné tržby jako loni, kvůli koronaviru musel zlikvidovat několik stovek hektolitrů

Budějovický Budvar čeká letos podobné tržby jako loni, kdy byly přes 2,8 miliardy korun. Kvůli koronaviru musel zlikvidovat několik stovek hektolitrů. V českém maloobchodním prodeji mu pomáhá s maržemi novinka Budvar 33. Letos propustil pivovar dvě procenta z 670 zaměstnanců, z obchodních a logistických pozic. Příští rok plánuje růst výstavu o čtyři procenta. Loni uvařil pivovar 1,67 milionu hektolitrů.

Na jaře přišel Budvar kvůli zavřeným restauracím asi o 35 milionů Kč, na podzim každý týden až o deset milionů tržeb. V létě měl ale rekordní prodeje.

"Když se podíváme, co se děje v jiných oborech, asi dopadneme velmi dobře. Ztráty jsou vůči tomu, kde jsme mohli být. Největší zásek proti loňsku nám v zisku udělají gastro provozy a návštěvnické centrum: tam je ročně 60 tisíc lidí, letos v polovině března jsme ho zavřeli a od té doby neotevřeli," řekl ředitel Budvaru Petr Dvořák. Budvar provozuje tři restaurace, budějovické Masné krámy, Budvarku a Krumlovský mlýn v Českém Krumlově.

Budvar zreorganizoval domácí obchod, propustil tak asi dvě procenta zaměstnanců, hlavně z obchodních pozic a částečně ze skladů, přepravy i administrativy. Propouštění nesouvisí s dopady koronaviru.

"Kvůli covidu v ničem nebrzdíme. Většinu objemů, které jsme ztratili v českém on trade (restaurace), jsme byli schopni kompenzovat exportem nebo domácím maloobchodem. Spíš je otázka, jak se usadí trh točeného piva po všech těch šocích, kolik hospodských skončí z ekonomických důvodů, kolik z důvodů zachování duševního zdraví. Po každém novém (vládním) zákazu nám jednotky zákazníků zavolají, že končí," řekl Dvořák. Kvůli dopadům koronaviru musel Budvar zlikvidovat několik set hektolitrů. Část piva stáhl zpět do chlazených skladů, část tankového prodal v pet lahvích.

Národní podnik letos prodal víc baleného piva a méně sudového. Točené má podle ředitele lepší tržby na hektolitr, ale také vyšší náklady. "Tržebně ho balené nenahradí," řekl ředitel. Budvar má tři linky na stáčení do lahví, také sklad na 19 tisíc palet. Může tak lépe reagovat na výkyvy trhu.

Export letos stoupl národnímu pivovaru meziročně o několik procent. Klesl odbyt sudového piva, víc se prodávalo balené v lahvích a plechovkách. Rostly prodeje v Německu, Británii, snížily se v Rakousku či v Asii. "Na některých trzích rosteme rychleji než trh, třeba v Německu, tam jsme asi nejrychleji rostoucí pivovar," řekl ředitel.

Na exportu českého piva se Budvar podílí necelou čtvrtinou. Loni do téměř 80 zemí vyvezl rekordních 1,15 milionu hektolitrů, pod značkami Budweiser Budvar a Czechvar. Na export šlo téměř 69 procent piva. Mezi pět největších odbytišť patřily Německo, Polsko, Slovensko, Rusko a Británie.

Loni měl Budvar rekordní čistý obrat tři miliardy Kč, zisk po zdanění stoupl o čtyři procenta na 278 milionů. Budvar se 670 zaměstnanci loni uvařil rekordních 1,679 milionu hektolitrů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, pivo, trh, koronavirus, restaurace, Budvar, Č. Budějovice, Budějovický Budvar, COVID-19, pivovar, Německo, Petr Dvořák, Velká Británie, Krumlovský mlýn a.s., Rusko, Asie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budvar čeká podobné tržby jako loni, kvůli koronaviru musel zlikvidovat několik stovek hektolitrů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.