Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Štěpána se v minulosti chodilo koledovat. Druhý svátek vánoční je dnem vánočních zvyků

Dnešní den slaví lidé druhý svátek vánoční, který patří svatému Štěpánovi. Ten se stal prvním křesťanským mučedníkem, protože podle legendy položil život za víru Krista. Dnešek je zároveň dnem koled a vánočních zvyků. V minulosti se v tento den chodilo koledovat a například sedláci si dávali v kostelech světit osivo.

Štěpán je podle některých zdrojů patronem jáhnů, koní a kočích, pacholků u koní, zedníků, krejčích, kameníků, tkalců, tesařů a bednářů. Je i pomocník proti bolestem hlavy, proti píchání v boku nebo proti posedlosti. Je také přímluvcem za dobrou smrt.

Štěpán byl jedním z jáhnů ustanovený apoštoly k boží službě. Roku 33 byl podle tradice za rouhání ukamenován před hradbami Jeruzaléma. Jeho kritici mu vyčítali, že se rouhal proti Bohu a Mojžíšovým zákonům.

Podle některých zdrojů ale nebyl Štěpán umučen 26. prosince, kdy se slaví jeho svátek, ale 3. srpna. V prosinci prý byly nalezeny jeho tělesné pozůstatky. Štěpánův svátek církev o Vánocích slavila podle legend proto, že se jeho mučednictví vztahuje k narození Krista.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Vánoce, Štěpán, svátek, mučedník, koledování, Jeruzalém

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Štěpána se v minulosti chodilo koledovat. Druhý svátek vánoční je dnem vánočních zvyků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.