Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Konec využívání uhlí v roce 2038? České Budějovice nebudou na fosilním palivu závislé o poznání dříve

Uhelná komise začátkem prosince doporučila ukončit využívání uhlí v Česku pro výrobu elektřiny a tepla v roce 2038. Město České Budějovice se loňským schválením Strategie pro zelené město přihlásilo k tomu, že bude bez fosilních paliv ještě před oficiálními evropskými termíny.

Komise začátkem prosince 2020 pracovala se scénáři konce využívání uhlí v letech 2033, 2038 a 2043. Podle jednoho z předsedů komise, vicepremiéra a ministra průmyslu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO) není rok 2038 jenom kompromisem v rámci všech skupin v Uhelné komisi, ale vychází z ekonomických i ekologických předpokladů budování nových zdrojů.

Ve schváleném usnesení, komise uvádí, že podmínkami útlumu jsou zejména včasná náhrada uhelných zdrojů jinými zdroji a zajištění energetické bezpečnosti ČR. Zástupci energetického průmyslu, těžařů, tepláren a oborových svazů vesměs označují doporučení konce využívání uhlí pro výrobu elektřiny a tepla v ČR v roce 2038 za přijatelný kompromis. Podotýkají, že pouhé stanovení termínu ale nestačí a musí na něj navazovat další konkrétní kroky. „Svaz průmyslu a dopravy podpořil rok 2038. A to proto, že byť jsme měli řadu výhrad ke zpracovaným podkladům a jejich dostatečnosti, jsme spokojeni s odhlasovaným usnesením. Jsou v něm totiž podmínky útlumu, na kterých jsme trvali,“ uvedl první viceprezident svazu Daniel Beneš, který je i členem komise.

POLITICKÁ KORIDA: Vidí zastupitelé smysl ve výstavbě zařízení na energetické využití komunálních odpadů?

Otázka výstavby ZEVO, tedy zařízení na energetické využití komunálních odpadů, je nyní v České Budějovicích aktuálním tématem. Všech městských zastupitelských klubů se zeptala redakce Drbny na jejich názor, zda ve výstavbě zařízení spatřují význam...

Například statutární město České Budějovice prostřednictvím svých organizací omezuje spotřebu fosilních paliv už nyní. „České Budějovice budou ještě před evropskými termíny připraveny ukončit spalování uhlí, které bude nahrazeno lokálně dostupnými zdroji energie, konkrétně teplem z jaderné elektrárny, biomasou a komunálními odpady,“ vysvětluje předseda představenstva městské teplárny Václav Král.

Prvním krokem proměny místní energetiky je již realizovaný přivaděč horké vody z elektrárny Temelín, který umožní zhruba o třetinu snížit emise CO2 při výrobě tepla. Tento bezemisní zdroj po dokončení ušetří budějcké teplárně kolem 80 tisíc tun hnědého uhlí ročně.

Následovat bude nový kotel, v němž bude uhlí nahrazeno spalováním dřevní štěpky. Dalším klíčovým projektem, který navýší podíl obnovitelných zdrojů v palivovém mixu města, je zařízení na energetické využívání komunálního odpadu, jehož skládkování zákon zakáže už v roce 2030.

Budějcká teplárna pod názvem ZEVO Vráto připravuje základní prvek budoucího oběhového hospodářství kraje, který dokončí odchod od uhlí a zároveň využije energetický potenciál dnes nevyužívaných odpadů.

„V okamžiku zprovoznění ZEVO s adekvátní kapacitou, budeme připraveni skončit se spalováním uhlí. Je potřeba zdůraznit, že jedině maximalizace kogenerační výroby elektřiny společně s teplem zajistí efektivní využití nerecyklovatelných odpadů jako zdroje čisté energie. K tomu je tedy nezbytně nutná existence funkčního systému centrálního zásobování teplem, který zajišťuje účinnou celoroční distribuci tepla či chladu dostatečnému počtu zákazníků,“ dodal předseda představenstva Teplárny České Budějovice.

Spuštěním ZEVO dojde podle analýz k dalšímu zlepšení kvality ovzduší, jelikož by došlo ke snížení zákonných limitů například u emisí oxidů dusíku o 55 procent, u tuhých znečišťujících látek až o téměř 90 procent.

Další výraznou úsporu emisí přináší využívání trolejbusů, elektrobusů či autobusů na stlačený zemní plyn (CNG) v městské hromadné dopravě. „Důraz na ekologii je součástí také dlouhodobé strategie Dopravního podniku města České Budějovice. Proto jsou významnou součástí našeho vozového parku elektrobusy a trolejbusy, které zajišťují největší přepravní výkony,“ uzavírá ředitel budějckého dopravního podniku Slavoj Dolejš.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Teplárna České Budějovice

Štítky České Budějovice, teplárna, uhlí, fosilní paliva, teplo, fosilní palivo, Česko, Karel Havlíček, ANO 2011, Uhelná komise, Daniel Beneš, Václav Král

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Viktor Ulrich

Tady je jasně vidět, že kdo na tom má zájem něco změnit tak to jde aniž by musel na něco čekat a hledá si vlastní cestu. A opravdu to není jen o financích známí to již před nějakou dobu vyřešili vlastní FVE na střeše, tu si já sice v paneláku na střechu nedám, ale přes bezDodavatele se mi i za dobrou cenu podařilo si zajistit energie z OZE. Takže podle mě jako rok 2038 je jen tak vytyčené datum, ke kterému by se to mělo odebírat, ale buhví jak to celé ještě bude. Každopádně Budějovice palec hore.

Úterý, 5. ledna 2021, 17:38Odpovědět

Konec využívání uhlí v roce 2038? České Budějovice nebudou na fosilním palivu závislé o poznání dříve  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.