Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Budějcké očkovací centrum zahájilo zkušební provoz. Naplno se rozjede nejspíš ve čtvrtek

V Českých Budějovicích byl dnes zahájen zkušební provoz velkokapacitního očkovacího centra, které nechal kraj vybudovat v pavilonu T na výstavišti. První očkovaní v jihočeském OČKU byli zdravotníci záchranné služby. Ostrý provoz by mohl podle hejtmana Kuby začít ve čtvrtek, kdy by měla dorazit další várka vakcín.

Stavba očkovacího centra v pavilonu T na budějckém výstavišti začala minulý týden. Dnešním dnem byl odstartován zkušební provoz, který má otestovat například to, kolik času zabere odbavení jednoho člověka, který se k očkování dostaví. Podle ředitele budějcké nemocnice Michala Šnorka by měl celý proces trvat zhruba 45 minut.

„Na začátku lidé uvidí koridory podobné těm, které známe z letiště. Ty vedou k registraci, kde se vyplní krátký dotazník. Pokud bude daný jedinec zdravotně v pořádku, postupuje po žlutých značkách k lékaři, kde bude naočkován. Pokud je nutné konzultovat nějakou oblast zdravotního stavu z dotazníku s lékařem, postupuje se po červených značkách k lékaři. Zde je člověk buď uznán schopným nebo neschopným očkování podstoupit,“ popsal proces Šnorek. Nejvíce času podle něj lidé stráví v čekárně, kde by měli po očkování počkat 30 minut.

Mezi prvními očkovanými byli záchranáři

Očkování dnes jako první na výstavišti podstoupilo pět desítek zdravotníků. Dostali vakcíny, které Jihočeský kraj šetřil právě pro tuto příležitost. Na další dodávku očkovací látky zatím čeká. „V tuto chvíli nemáme žádné vakcíny, čekáme na dodávku. Ta byla původně plánovaná na šest krabic. Nakonec to ale vypadá, že dostaneme jen tři, což je nějakých tři a půl tisíce vakcín. Právě z toho důvodu jsme v pátek nevypsali žádné termíny očkování na jihu Čech, protože jsme si nebyli jisti, jak to s dodávkou bude. To se nakonec ukázalo být správným rozhodnutím. Předpokládáme, že dnes by měla dodávka dorazit do Česka a zítra by měla být dovezena do Budějovic. Jakmile toto bude potvrzené, spustíme termíny pro seniory,“ uvedl dnes hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba. Avizovanou dávku by podle jeho předpokladů mělo centrum „vyočkovat“ během tří nebo čtyř dní.

Ostrý provoz by mohl začít ve čtvrtek

Pokud podle Kuby vše dobře dopadne a další vakcíny do Českých Budějovic dorazí ve slibovaném termínu, mohl by ve čtvrtek začít ostrý provoz centra. „Prosím všechny, kteří nebudou mít daný termín, aby sem nechodili. Nebudeme si dělat žádnou rezervu, chceme těch termínů dát co nejvíc. Kolik vakcín přijde, tolik jich po okresech rozdáme. Navíc máme opravdu dobře zorganizovaný provoz, takže není nutné, aby sem registrovaní lidé chodili s nějakým velkým předstihem,“ upozornil.

Vakcinační centra na jihu Čech budou na výstavišti, v hotelu nebo sportovní hale. Budějcké spustí zkušební provoz zítra

Krajský krizový štáb dnes schválil sedm vybraných objektů, ve kterých budou vysokoprůtoková očkovací centra. V nich bude probíhat očkování podle strategie, kterou představil hejtman kraje na začátku ledna. Už zítra bude v budějckém centru zahájen...

Zkušební provoz by mohla do konce týdne spustit také další očkovací centra v Písku a Táboře. Projekt počítá s tím, že velkokapacitní zázemí pro očkování bude v každém ze sedmi okresních měst. V době největšího náporu by každé centrum mělo zvládnout podat vakcínu stovkám lidí denně.

Aktuálně je na jihu Čech podle hejtmana zaregistrováno zhruba osm a půl tisíce seniorů nad 80 let. S dostatečným počtem vakcín by je byl kraj schopný naočkovat během sedmi až osmi dnů.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky vakcinační centrum, očkování, koronavirus, České Budějovice, vakcína, očkovací centrum, Martin Kuba, Česko, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcké očkovací centrum zahájilo zkušební provoz. Naplno se rozjede nejspíš ve čtvrtek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.