Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ministr zemědělství očekává další úhyny na ptačí chřipku. Situace je podle něj špatná

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) podle svého vyjádření po jednání krizového štábu očekává, že se v Česku objeví další případy úhynu divokých ptáků na ptačí chřipku. Nákazová situace je podle něj špatná, nemoc je totiž potvrzena v mnoha evropských státech. Ve čtvrtek byla choroba letos poprvé potvrzena v ČR, šlo o dvě uhynulé labutě na Písecku.

Ministr zemědělství Miroslav Toman řekl, že se stát bude snažit udělat maximum pro to, aby se choroba nedostala do chovů. Veterináři dělají soupis komerčních chovů v okolí nálezu uhynulých ptáků, zatím ví o dvou chovech. Jeden z nich je společnosti AGPI, kde je 150 tisíc kusů nosnic, v druhém je 20 tisíc kachen. Soupis drobnochovů veterináři v případě nálezu u divokých ptáků nedělají. Už nyní by měli pracovníci Státní veterinární správy (SVS) kontrolovat biologickou bezpečnost v komerčních provozech.

V Česku se po roce znovu objevila ptačí chřipka, měly ji labutě na jihu Čech

V Česku se po necelém roce znovu objevila ptačí chřipka. Státní veterinární správa ji dnes potvrdila u dvou uhynulých labutí na Zlivickém rybníku na Písecku. Jedná se o subtyp H5N8 nebezpečný pro ptáky, jehož přenos na člověka nebyl dosud nikdy...

Toman vyzval chovatele k tomu, aby dělali pravidelně kontroly ptactva a případné úhyny hlásili. Stát má připravené peníze na odškodné za možné utrácení opeřenců. V roce 2017, kdy bylo v ČR vybito téměř 100 tisíc ptáků, vyplatil stát na odškodném 23 milionů korun.

Lidé by uhynulé ptáky neměli sbírat sami

Nákazová situace v Evropě není podle Tomana dobrá, například ze Švédska je hlášena nákaza v chovu s 1,3 miliony ptáky, kteří se tak budou muset utratit. Naštěstí se v Evropě nevyskytuje subtyp choroby H5N1, který by byl potenciálně přenosný také na člověka, nebezpečí tak hrozí pouze vnímavým ptákům.

Viry ptačí chřipky jsou běžné u volně žijících ptáků a přenášejí se zejména trusem, který kontaminuje vodu nebo krmivo chovaných ptáků. Subtyp H5N8 je nebezpečný pro ptáky, lidem neublíží. Naposledy kvůli nákaze omezilo obchod s ČR Rusko, Ukrajina, Filipíny, Tchaj-wan, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Kuvajt, Hongkong, Maledivy a Peru.

Krajští veterináři jsou podle ústředního ředitele SVS Zbyňka Semeráda připraveni přijet k nahlášeným nálezům ptactva a odebrat vzorky prakticky kdykoliv. Lidé by uhynulé ptáky neměli sbírat sami. „Vyzýváme všechny občany, kteří chovají drůbež, aby si ji zabezpečili a nekontaminovalo se krmení a voda, aby byla zvířata nejlépe v zasíťovaném prostoru, aby tam volně žijící ptáci neměli přístup. Pokud by se vir dostal do chovů, budeme dělat opatření jako v roce 2017 - vyhlášení ohnisek, ochranných pásem, utracení veškeré populace," uvedl ve čtvrtek šéf jihočeské veterinární správy František Kouba.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ptačí chřipka, nákaza, epidemie, Státní veterinární správa, Miroslav Toman, ptáci, ministr zemědělství, Česko, ČSSD, Státní veterinární správa České republiky, okres Písek, Evropa, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministr zemědělství očekává další úhyny na ptačí chřipku. Situace je podle něj špatná  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.