Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jihočeská filharmonie natočila koncerty na CD. Rozdává je předplatitelům

Jihočeská filharmonie natočila na CD několik koncertů, které vydala v edici Covid. Nahrávky dává zdarma abonentům, kteří kvůli koronaviru přišli o program běžné sezony. Podle ředitele filharmonie Otakara Svobody je o CD zájem, vyzvedlo si je zatím 70 procent předplatitelů. Později chce filharmonie CD za symbolickou cenu i prodávat.

Koncerty natáčel orchestr s 39 hráči v odbavovací hale českobudějovického letiště, další chystá v budějovické Besedě. Alba nabízejí muzikál Malované na skle, skladby Wolfganga Amadea Mozarta, Johanna Sebastiana Bacha, Josepha Haydna, Ludwiga van Beethovena, Antonína Dvořáka i vystoupení s Ivou Bittovou nebo violoncellistou Jiřím Bártou.

„Chceme hrát, být vidět, slyšet a chceme, aby abonenti neseděli doma jen tak bez ničeho, když někteří sem chodí 30 let. Nemůžeme je pozvat na koncert, tak jim nosíme cédéčka s hudbou domů," řekl ředitel. „Chceme je dávat i do domovů pro seniory a dalším lidem, kteří se nemohou volně pohybovat," dodal.

Zatím si nahrávky vyzvedlo několik set lidí. CD bude časem i prodávat za symbolickou cenu. Filharmonie koncerty zveřejňuje i na svém youtube kanálu a natáčí další. Objevit by se v nich měla harfistka Jana Boušková, mezzosopranistka Markéta Cukrová nebo Igor Orozovič. „Připravujeme to celé ad hoc, protože plánovat dlouhodobě teď nemá moc smysl. Střídá se pět dirigentů, máme tady i Petra Altrichtera, z čehož máme radost. Muzikanti jsou rádi, že se vidí a že můžou hrát, mají tak bez problémů plné platy," řekl ředitel.

Program na léto

Za zrušenou sezonu vrátila filharmonie abonentům peníze. Svoboda předpokládá, že naplno začnou hrát až na podzim. V létě by měl orchestr vystoupit na Mezinárodním hudebním festivalu v Českém Krumlově a na přehlídce Třeboňská nocturna. Připravuje i svůj festival Jihočeská intermezza, na kterém vystoupí Haasovo kvarteto a zazní i Balada pro banditu.

V létě hrála filharmonie víckrát v Krumlově, natáčela rovněž videa na jihočeských hradech a zámcích. Na podzim začala natáčet na letišti. Orchestr vysílal on-line vánoční koncert a živě přenese velikonoční vystoupení. „Myslím, že streamy nemají velký efekt. Lepší je to natočit, zpracovat a dát na youtube," řekl Svoboda.

Letos v květnu skončí přestavba hlavního sálu orchestru, což je budějovická koncertní síň v bývalém kostele svaté Anny. Změní se akustika, zmizí balkon, firma opraví varhany, vymění vzduchotechniku. Počet míst klesne z 213 na 180. Orchestr pořídí zvukovou aparaturu, v síni vznikne nahrávací studio. Náklady jsou 37 milionů korun.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Jihočeská filhramonie

Štítky ČR, hudba, koronavirus, Jihočeský, FOTO, AUDIO, koncert, Otakar Svoboda, Jihočeská filharmonie, orchestr, Wolfgang Amadeus Mozart, Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, COVID-19, Joseph Haydn, Antonín Dvořák, Iva Bittová, Jiří Bárta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská filharmonie natočila koncerty na CD. Rozdává je předplatitelům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.