Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vyšší nemocenská v době koronaviru? Rána z milosti pro firmy, reaguje Hospodářská komora

Novou podobu nemocenské by měla příští týden projednat vláda. Tripartita před několika dny debatovala o bonusu 250 či 500 korun denně pro lidi v karanténě či o dočasném navýšení nemocenské pro všechny ze 60 na 90 procent redukovaného průměrného výdělku. Zatímco odbory s návrhem souhlasí, firmy i Hospodářská komora nepovažují řešení za šťastné.

Česká správa sociálního zabezpečení evidovala za první letošní měsíc k 24. lednu 61 800 karanténních e-neschopenek. Podle údajů ministerstva zdravotnictví přibylo v Česku za tu dobu 207 900 nakažených s potvrzeným koronavirem.

„Dohodli jsme se, že se pracovně na nějaké verzi shodneme. Návrh bude předložen vládě příští týden,“ řekla v pondělí ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

Někteří ekonomové, experti na sociální problematiku i odbory poukazují na to, že kvůli propadu příjmu se lidé nechtějí nechat testovat, aby případně s potvrzeným covidem nemuseli do izolace. Lidé s pozitivním testem zase nehlásí své kontakty, aby je neposlali do karantény. Testování a trasování vidí odborníci jako cestu z plošných uzávěr, než skončí očkování.

V tento moment dostává zaměstnanec v nemoci i karanténě šedesát procent redukovaného průměrného výdělku. Prvních čtrnáct dní mu tuto náhradu mzdy vyplácí zaměstnavatel.

První návrh počítá pro lidi v karanténě s příspěvkem 250 korun za den. Zaměstnanci s měně než polovičním úvazkem a pracovníci na dohodu by dostávali 125 korun. Bonus by jim vyplácel zaměstnavatel, a to nejvýš po deset dnů. O výdaje by si pak snížil sociální odvody. Podle druhé varianty by příspěvek činil 500 korun za den. Podle Maláčové by byl stanoven strop, aby lidé s nižším výdělkem na nemocenské nedostali víc, než když chodí do práce. Třetí verze zahrnuje dočasné zvýšení nemocenské na 90 procent základu výdělku pro všechny. Týkalo by se to lidí v karanténě i všech nemocných v pracovní neschopnosti, nejen pacientů s covidem.

Rána z milosti

Podle Hospodářské komory jsou návrhy na vyšší nemocenskou v současné chvíli pro firmy nepřijatelné. Leda by její úhradu stát dočasně zcela převzal. Zvýšení částky hrazené zaměstnavatelem by znamenalo enormní náklady pro firmy.

„Skokové zvýšení nemocenské by proto mohlo pro řadu podnikatelů být ranou z milosti. Pokud stát přemýšlí, jak pomoci firmám v krizi, motivovat lidi k testování a zároveň navýšit nemocenskou, mohl by dočasně převzít úhradu náhrad mzdy v nemoci do své režie,“ reagoval prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Podle něho není ideální formou kompenzace ani denní bonus pro nemocné. Hospodářská komora zároveň varuje, že vyšší příspěvek může vést k nárůstu předpokládaného počtu „černých pasažérů“, kteří by mohli novou dávku zneužívat.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK, Komora

Štítky vláda, koronavirus, nemocenská, COVID-19, Maláčová, Dlouhý, Komora, Hospodářská komora, karanténa, Jana Maláčová, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česká správa sociálního zabezpečení, Česko, ČSSD, Vladimír Dlouhý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyšší nemocenská v době koronaviru? Rána z milosti pro firmy, reaguje Hospodářská komora  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.