Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Prachatice získaly na jihu Čech titul Historické město roku

Prachatice získaly na jihu Čech titul Historické město roku 2020. Postoupily tak do celostátního kola, které se bude vyhlašovat v dubnu. Spolu s Prachaticemi se do soutěže přihlásily také České Budějovice, které skončily druhé.

Do soutěže o titul Historické město roku 2020 se přihlásily Prachatice a České Budějovice. V regionálním kole soutěže, udělila hodnotící komise nejvíce bodů Prachaticím, České Budějovice skončily na druhém místě.

Prachatice bodují v regionálním kole soutěže každý rok. Ve srovnání s Českými Budějovicemi jsou menší památkovou rezervací, každý rok ale čerpají peníze z programů na podporu památek. V loňském roce to byly dva miliony korun. „Vysoký byl také podíl prostředků na obnovu památek z rozpočtu města, 2,13 procenta. "Porota ocenila i aktivity spolků a podnikatelů, servis pro obyvatele a návštěvníky," uvedla vedoucí odboru péče o památkový fond Naděžda Pálková. Loni zvítězila v kraji Soběslav.

Město nyní postupuje do celostátního kola, jehož vítěz bude vyhlášen v dubnu 2021 u příležitosti Mezinárodního dne památek a historických sídel. Prachatice získaly titul Historické město roku již v roce 2002, mezi další jihočeská města, která byla v minulosti absolutním vítězem, patří Třeboň za rok 1996, Jindřichův Hradec za rok 2007 a naposledy Slavonice za rok 2017. České Budějovice zvítězily v regionálním kole v roce 2019, i díky obnově renesanční budovy Solnice na Piaristickém náměstí.

Při výběru hodnotí porota počet a kvalitu obnovy památek, péči o veřejná prostranství, životní prostředí, služby návštěvníkům a zapojení spolků do veřejného života za posledních deset let. Vítězové krajských kol soutěže získají z Programu regenerace 100 tisíc korun, celostátní vítěz milion korun.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Chmee2, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

Štítky Prachatice, historické město roku, soutěž, památky, Česko, České Budějovice, Soběslav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prachatice získaly na jihu Čech titul Historické město roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.