Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tatranka a Tajfun. Zubří mláďata z táborské zoo už mají jména

Tatranka a Tajfun. Tak se jmenují dvě mláďata zubra evropského, která se letos narodila v táborské zoo. Jména jim vybrali návštěvníci, kteří si je za odměnu budou moct nakrmit. Táborská zoo se dlouhodobě snaží o návrat zubra evropského do přírody.

Na konci ledna zveřejnila táborská zoo výzvu, ve které mohli lidé podávat návrhy na jména nových zubřích přírůstků. Celkem se podle mluvčího zoo Filipa Sušanky sešlo 718 návrhů. Malý sameček a samička nakonec dostali jména Tajfun a Tatranka. 

Podmíkou jména bylo, že musí začínat na slabiku TA. „V Evropské plemenné knize máme přidělenu právě tuto slabiku odkazující na město, kde sídlíme. Ostatně první odchovaný sameček, kterého jsme loni převezli do nově zřízené velkoplošné rezervace u Rokycan, hrdě nese jméno Tábor. Další mláďata se jmenují Tara, Taran a Taura. K nim nyní přibyla Tatranka s Tajfunem,“ vysvětluje výběr jmen mluvčí Sušanka.

Zologická zahrada v Táboře se návratu zubra evropského do přírody věnuje od roku 2016. Do nového výběhu v táborské zoo byly na začátku května roku 2016 vypuštěny dvě zubří samice, tehdy téměř dvouletá Usjana a čtyřletá Uselina, které byly přivezeny z německého soukromého chovu v Usedomu. Krátce poté byly do zoo transportovány další dvě mladé samice narozené v roce 2015 – Norisa a Norma – z norimberské zoo. Tyto samice na konci téhož roku doplnil chovný samec Poczekaj, který 22. listopadu přicestoval z polských Niepolomic.

První zvířata by měla z Tábora odjet také letos. Zubřice Tara a Norisa rozšíří stádo v přírodní rezervaci u středočeských Milovic. To samice Karla zamíří dále. Nový domov nalezne buď ve Španělsku, nebo v Srbsku. O definitivním místu jejího nového domova se rozhodne v nejbližších týdnech.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Tábor

Štítky zoo, Tábor, zubr evropský, mláďata, tajfun, příroda, Norma, Srbsko, Rokycany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tatranka a Tajfun. Zubří mláďata z táborské zoo už mají jména  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.