Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Města a obce na jihu Čech mohou na projekty získat až 30 milionů od kraje

Obce a města v Jihočeském kraji budou moct od příštího týdne žádat kraj o dotace na finančně náročné akce, které nedokážou realizovat jen ze svého rozpočtu. Ve vytvořeném investičním fondu je připraveno celkem 200 milionů korun. Podle hejtmana Martina Kuby to pomůže k celkovému rozvoji kraje.

Veřejné služby, školství, sport, kultura nebo třeba společenský život. S investicemi v těchto oblastech má jihočeským obcím a městům nově pomoct Krajský investiční fond. V něm je připraveno celkem 200 milionů korun, ze kterých mohou žadatelé dostat na jeden projekt až 30 milionů.

„Hlavním účelem založení fondu je přispět obcím a městům Jihočeského kraje na investice do zmiňovaných sektorů. Chceme, aby tak mohly vyrůst v našich městech a obcích nová sportoviště nebo třeba mateřské školy, které obce nezvládnou realizovat jen ze svého rozpočtu,“ nastínil hejtman Jihočeského kraj Martin Kuba.

O peníze z fondu se budou města a obce podle náměstka pro finance a ekonomiku Tomáše Hajduška ucházet na základě připravených projektů, které chtějí na svém území realizovat. „Z fondu lze obci nebo městu poskytnout investiční dotaci na plánovanou akci a konkrétně stanovený účel až do výše 50 procent celkových nákladů investiční akce. A to až do výše 30 milionů korun na jednu investiční akci,“ upřesnil Hajdušek. Podle něj není možné čerpat dotaci společně s dalšími krajskými dotačními tituly. „Naopak vítány jsou dotace ze státního rozpočtu či evropských fondů,“ dodal.

Rozvoj kraje

Podle hejtmana může finanční pomoc z krajského rozpočtu znamenat mnohem vyšší investice do staveb v kraji. „Když pomůžeme obcím 200 miliony z krajského rozpočtu, může to znamenat, že se nakonec prostaví stavby za 500 milionů korun. A to už bude v kraji vidět,” uvedl.

Veškeré podrobnosti k fondu uveřejní kraj 15. února na webových stránkách, kde budou také všechny vzorové dokumenty. O dotaci se bude žádat výhradně elektronicky. „O výběru žádostí a akcí k podpoře bude rozhodováno v příslušných orgánech kraje průběžně podle počtu přijatých žádostí či s ohledem na harmonogramy realizace předložených investičních akcí. Konečné rozhodnutí pak bude předmětem veřejného projednání na zasedání krajského zastupitelstva,“ uzavřel Hajdušek.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Jihočeský kraj, města, obce, Krajský investiční fond, peníze, dotace, rozvoj, projekt, rozpočet, Česko, Martin Kuba, Tomáš Hajdušek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Města a obce na jihu Čech mohou na projekty získat až 30 milionů od kraje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.