Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Krmíte v zimě labutě a kachny? Pečivo vynechte, je pro ně nebezpečné

Kolikrát za život jste se v zimě vydali krmit labutě nebo kachny? A kolikrát jste jim chtěli přilepšit pečivem, které vám doma zůstalo? Většina lidí si na obě položené otázky odpoví „minimálně jednou“. Víte ale, že přikrmování vodních ptáků má svá pravidla, a že pečivo je pro ně nebezpečně?

Lidé se v zimě velmi často vydávají k řekám a rybníkům, kde krmí labutě nebo kachny. Přikrmování vodních ptáků není zakázané, všichni by ale měli pamatovat na to, že má zásadní pravidla. Přikrmujeme jenom v zimním období, zejména během silných mrazů. V jiných obdobích si ptáci bez problému najdou vhodnou potravu sami. Pokud vidíme, že se ve vodě nebo jejím okolí vyskytuje větší množství krmiva, nepřihazujeme další,“ vysvětluje Věra Sychrová z České ornitologické společnosti.

Pozor by měli lidé dávat také na to, jakými potravinami ptákům „přilepšují“. Velmi často totiž volí pečivo, které je podle ornitologů nevhodné. Je sice snadným zdrojem energie, chybí v něm ale vitamíny a minerály, které jsou důležité pro zdravý růst a fungování ptáků. Některé druhy pečiva jsou navíc slané nebo obsahují jiné koření, které je pro ptactvo nepřirozené a může způsobovat zažívací problémy. Velkým problémem je potom tvrdé pečivo, které může ostrými hranami způsobit poranění jícnu.

Podle Věry Sychrové je navíc přikrmování pečivem zvlášť nevhodné během hnízdící sezony. Ta právě teď začíná. „Nedostatek potřebných živin v potravě způsobuje nesprávný vývin kostí a kloubů mladých ptáků a jejich následné deformace. Ty můžou mít za následek neschopnost létat. Takový pták mnohokrát není schopen pro sebe zabezpečit dostatek potravy a často se stává i snadnou kořistí predátorů,“ popisuje ornitoložka.

Vhodnější potraviny

Pokud se přeci jen lidé rozhodnou labutím nebo kachnám přilepšit, měli by volit přirozenější stravu. Vhodné jsou například ovesné vločky, hrách, cizrna, kukuřice, salát nebo speciální granule pro vrubozubé ptáky. „Už jsme se setkali s komentáři od veřejnosti, že ptáci tuto nabízenou zeleninu odmítají a raději mají pečivo. Na to je jednoduchá odpověď. Pečivo ptákům chutná, ale neprospívá. Je to srovnatelné s lidmi. Lidé, pokud by měli možnost, taky by stále jedli jenom to, co jim nejvíc chutná, například čokoládu nebo cukrovinky. Velmi brzy by se to ale negativně projevilo na jejich zdraví. Proto se přimlouváme, aby lidi vždy přikrmovali ptáky s rozumem,“ vysvětluje Sychrová.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky zima, krmení, labutě, kachny, nebezpečí, Česká společnost ornitologická, ptáci, pečivo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krmíte v zimě labutě a kachny? Pečivo vynechte, je pro ně nebezpečné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.