Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Mouka zdraží až o čtvrtinu. Důvodem je vyšší cena potravinářské pšenice

O 20 až 25 procent zdraží podle mlynářů v Česku mouka. Důvodem je vzrůstající cena potravinářské pšenice, která podle nových smluv stoupla na téměř šest tisíc korun za tunu. Změna cen by podle Společenstva mlynářů a pekařů mohla mít největší dopad v pekařstvích.

„Zvyšování cen potravinářské pšenice na trhu ČR sledujeme již od konce sklizně v roce 2020. V lednu 2021 již tyto ceny překročily 5000 Kč/t a od března až do nové sklizně se skokově zvýší na 5300 až 5800 Kč/t, což potvrzují uzavřené smlouvy. Příčinou je zejména celková tržní situace na obilním trhu Evropy a související silná poptávka po pšenici z ČR," uvedl předseda představenstva Společenstva mlynářů a pekařů ČR Jaroslav Chochole.

Vyšší cena potravinářské pšenice se nemusí podle Chocholeho automaticky projevit v obchodech. Prodejci podle něj totiž mají možnost snížit marže. Výrazný dopad může mít ale změna cen v pekárnách.

Mlynářské náklady tvoří až z 80 procent právě cena pšenice. Mouky se proto budou prodávat o pětinu až o čtvrtinu dráž. „Cena se zřejmě zvýší o 1000 až o 1500 korun na tunu,“ uvedl Chochole.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky mouka, mlynáři, pekaři, pšenice, Česko, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mouka zdraží až o čtvrtinu. Důvodem je vyšší cena potravinářské pšenice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.