Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Hluboká cílí na restart po covidu. Turistům chce nabídnout slevové vouchery na ubytování

Letošní rozpočet Hluboké chce cílit na restart města po koronavirové krizi. Oblíbená turistická destinace počítá s celkovými příjmy ve výši přibližně 219,1 miliónu korun a výdaji zhruba 280,8 miliónu. Schodek je tak plánován zhruba 61,7 miliónu korun. Hluboká ho hodlá pokrýt z přebytku hospodaření z minulých let.

„Jsme si velice dobře vědomi obrovského potenciálu, kterým naše město disponuje a který dlouhodobě systematicky budujeme. Cestovním ruchem počínaje, podnikatelských prostředím, školstvím, službami, sportem a kulturou konče. To vše se s covidem prakticky zcela zastavilo. Už dlouho sčítáme ztráty. Veškeré naše úsilí tak nyní směřuje k co nejrychlejšímu znovunastartování života na Hluboké. A to hned, jak to bude možné. Nevíme, kdy to bude, víme ale, jak to uděláme,“ potvrzuje starosta Hluboké nad Vltavou a senátor Tomáš Jirsa (ODS).

V posledních letech není Hluboká jen oblíbenou turistickou destinací, ale také vyhledávaným místem pro život. To ukazuje také stále stoupající počet obyvatel. Před třiceti lety zde žilo okolo čtyř tisíc lidí, dnes 5200. To se projevuje také v nutnosti rozvoje městské infrastruktury.

Sanace a rozšíření skládky

Loni otevřela radnice na Hluboké například novou třídu mateřinky a její letošní přístavba umožní další navýšení její stávající kapacity 170 míst o dalších 40. V plánu má město i dostavbu základní školy. Rozpracovaný má mimo jiné také projekt rozšíření domova seniorů.

„Mezi největší letošní investice bude patřit sanace a rozšíření skládky komunálních odpadů, které zajistí možnost jejich ukládání pro dvě budoucí generace Hlubočáků,“ uvedl starosta.

Koronavirová krize během loňského roku poznamenala především turistický ruch, na kterém je Hluboká závislá. V jižních Čechách se loni ubytovalo 1,102 milionu turistů, což bylo o 38,4 procenta méně než v roce 2019. Město Hluboká tak počítá s nutností restartu služeb napojených na turismus.

Hlavní zdroje rozvoje Infrastruktury Hluboké generuje cestovní ruch. Díky zámku jsme destinací známou po celém světě, díky cyklostezce, řece Vltavě, rybníkům a sportovištím, významnou odpočinkovou lokalitou pro obyvatele z celého širokého okolí, samozřejmě především z Českých Budějovic. Ti všichni využívají služeb našich hotelů, restaurací, sportovišť či kulturních organizací. V rozpočtu jsou tedy vyčleněny prostředky na restart těchto služeb,“ dodal radní David Šťastný (ČSSD).

Město například plánuje vyčlenit až 800 tisíc korun na třicetiprocentní slevové ubytovací vouchery, které bude po vzoru krajské Jihočeské centrály cestovního ruchu nabízet prostřednictvím destinačního managementu Budějovicko-Hlubocko. Dokončí rozšíření Ferraty Hluboké u Vltavy ve směru na Purkarec, kterým vznikne nejdelší přírodní lezecká trasa v tuzemsku. Pod mostem přes Vltavu vznikne deset nových mol, které významně rozšíří možnosti kotvení lodí v této části řeky. Kapacita zdejšího veřejného přístavu je už totiž prakticky naplněná.

Podle radního Hluboké Jindřicha Soukala (ANO) v rozpočtu nechybí podpora sportu a kultury. Město hodlá pokračovat také ve znovuoživení Karlova hrádku u Purkarce.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto město Hluboká nad Vltavou

Štítky Hluboká nad Vltavou, Jirsa, Šťastný, rozpočet, koronavirová krize, cestovní ruch, Vltava, Tomáš Jirsa, ODS, David Šťastný, ČSSD, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hluboká cílí na restart po covidu. Turistům chce nabídnout slevové vouchery na ubytování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.