Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Část obyvatel Horní Plané musí na radnici přes jiný okres

Pokud část obyvatel Horní Plané na Českokrumlovsku bude potřebovat navštívit městský úřad, nebo si ve svém městě nakoupit, musí kvůli tomu překračovat hranice okresů. Lidé z Bližší Lhoty, Přední Zvonkové a Další Lhoty, což jsou části Horní Plané, dělí od města lipenská přehrada. A když ji chtějí objet, musí tím přes prachatický okres. Podle nařízení vlády by však lidé kvůli koronaviru měli cestovat mezi okresy jen v nejnutnějších případech.

"Je to velmi specifické. Ale snad každý pochopí, že přes hladinu přehrady se k nám ti lidé nyní prostě nedostanou," řekl starosta Horní Plané Jiří Hůlka. V Bližší Lhotě, Přední Zvonkové a Další Lhotě žije přibližně sedm desítek lidí. Přestože jsou součástí Horní Plané, od městského úřadu je dělí po silnici více než 20 kilometrů dlouhá cesta. A vede mimo jiné přes Novou Pec, což znamená prachatický okres. V Bližší Lhotě, Přední Zvonkové a Další Lhotě není žádný obchod.

"Samozřejmě, že by si lidé třeba mohli nakoupit v Nové Peci, což je pro ně rychlejší. Ale otázkou zůstává, co je z epidemického hlediska lepší? Jen tím okresem projet do Horní Plané? Nebo vystoupit a nakoupit si tam?" řekl Hůlka.

Obyvatelé Bližší Lhoty, Přední Zvonkové a Další Lhoty mohou po většinu roku využívat pro cestu do Horní Plané přívoz. Přes hladinu lipenské nádrže se tak dostanou za pár minut. Jenže přívoz je v zimní sezoně mimo provoz a na vodu se vrací vždy až za příznivějšího počasí, což bývá většinou v dubnu.

Horní Planá patří mezi obce s největší katastrální rozlohou v Česku. Její území dosahuje více než 127 kilometrů čtverečních, což je například srovnatelné s Plzní. "V těchto dnech je to výhoda, protože naši obyvatelé mají prostor pro volný pohyb," uvedl Hůlka v souvislosti s vládním nařízením, že lidé smí volnočasové aktivity provozovat jen v katastru obce. "Ale jindy je naše rozloha spíš za trest. Máme například 70 kilometrů místních komunikací a jejich údržba stojí dost peněz," řekl starosta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, koronavirus, policie, správa, Jihočeský, Horní Planá, Lhoty, Jiří Hůlka, okres Český Krumlov, Vodní nádrž Lipno, Nová Pec, Česko, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Část obyvatel Horní Plané musí na radnici přes jiný okres  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.