Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na hladinu lipenské přehrady se vracejí přívozy

Na hladinu lipenské přehrady se dnes po zimní odstávce vrátil první přívoz. Lodě zahájily pravidelnou dopravu v úseku Horní Planá - Bližší Lhota na Českokrumlovsku. Zimní odstávka na této trase trvala dva a půl měsíce. Ceny za přepravu zůstanou stejné jako v minulé sezoně. V následujících týdnech se na hladinu lipenské nádrže vrátí přívozy i na dalších trasách.

Pro Horní Planou je podle starosty Jiřího Hůlky přívoz důležitým dopravním spojem pro místní obyvatele. "Horní Planá je předělená lipenským jezerem na dvě části. Na pravém břehu leží tři její osady, kde žije zhruba 70 obyvatel. Tím, že se převoz vrací na vodu, jim uděláme pojízdný most," uvedl Hůlka. Dodal, že pokud lidé ze tří osad cestují do Horní Plané podél břehu přehrady, musí z českokrumlovského okresu na chvíli vyjet do prachatického. Kvůli koronaviru však od začátku března platí nařízení o omezení pohybu mezi okresy. "Policisté však byli vstřícní, znají místní lidi a ví, že tady nikdo zbytečně nepřejíždí z okresu do okresu," řekl starosta.

Přívozy z Horní Plané budou vyjíždět na vodu každou hodinu, první spoj vyplouvá v 6:15. Cena za osobu zůstává stejná jako loni, 15 korun. Přívozy mezi Horní Planou - Bližší Lhotou v minulé sezoně přepravili 150 tisíc lidí.

Přívozy ve Frymburku a v Dolní Vltavici se na vodu vrátí na začátku dubna respektive května. Podle provozovatelů se nezmění jízdní řády ani cena jízdného. Frymburský přívoz má opravený plášť dna zhruba za 1,5 milionu korun. "Momentálně nás brzdí počasí, potřebujeme teploty nad deset stupňů, abych mohl trup natřít speciálním ochranným nátěrem a absolvovat technickou kontrolu," uved provozovatel přívozu Antonín Labaj. Cestující za plavbu přívozem mezi Frymburkem a Frýdavou zaplatí stejně jako loni 20 korun.

Ceny se nezmění ani na trase Dolní Vltavice - Kyselov. "Přívozní plavidlo budeme spouštět na vodu koncem dubna, sezonu 2021 zahájíme 1. května, jako každý rok," uvedl majitel přívozu René Wippern.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto TS Lipno

Štítky ČR, správa, turistika, doprava, lodní, H. Planá, Horní Planá, Vodní nádrž Lipno, Jiří Hůlka, okres Český Krumlov, Bližší Lhota, Frymburk, Dolní Vltavice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na hladinu lipenské přehrady se vracejí přívozy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.