Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Velikonoční hrkání na jihu Čech bude i při pandemii, některé mše proběhnou on-line

Některé velikonoční akce, jako hrkání v Českých Budějovicích nebo rodinná hra na Hluboké nad Vltavou, se letos odehrají i při koronavirové pandemii. Mnohé další události organizátoři zrušili, část bude on-line. Streamy bohoslužeb připravila českobudějovická diecéze, která někde zároveň zvýší počet mší. Omezení se dotknou obřadů, jako je vigilie při Bílé sobotě.

Hrkání proběhne i přes pandemii

Velikonoční hrkání v Českých Budějovicích připravuje divadelník Víťa Marčík. Dovoluje to podle něj zákon o shromažďování. "Nepůjdeme čtyři trasy, ale jednu. Bude to v počtu dvacet až sto lidí," řekl. Centrem projdou na Zelený čtvrtek, Velký pátek i Bílou sobotu lidé, kteří pomocí dřevěných klepačů a řehtaček nahradí zvuk zvonů, jež podle tradice přestanou na Zelený čtvrtek bít. Před katedrálou sv. Mikuláše se bude tesat kříž.

V Hluboké nad Vltavou otevřou 2. dubna stezku s 27 velkými, téměř 700 kilogramů vážícími kraslicemi. Součástí bude rodinná hra s mapou nebo aplikace pro běžce. Finanční sbírka z akce podpoří čtyřletou dívku, která se narodila s těžkým rozštěpem páteře, uvedla organizátorka Valerie Chromá. Stezka bude přístupná do konce května.

Omezení kapacity v kostelech

S omezeními se musí vypořádat věřící při velikonočních církevních obřadech. V kostelech smí být obsazeno deset procent kapacity, platí zákaz hromadného zpěvu i podávání rukou při pozdravení pokoje. Při mši na Zelený čtvrtek se vynechá mytí nohou, při vigilii o Bílé sobotě se žehnání ohně u vstupu do kostela zúčastní jen kněží a ministranti. Biskupství ale ve farnostech, kde to bude možné, zvýší počet bohoslužeb, aby se obřadů mohlo zúčastnit co nejvíc lidí. "Připravíme také několik on-line přenosů všech důležitých bohoslužeb Svatého týdne," řekl mluvčí českobudějovického biskupství Petr Samec. Zatím potvrdily streamy farnosti Klokoty a Mladá Vožice na Táborsku, Vlachovo Březí na Prachaticku, Římov a Hluboká nad Vltavou na Českobudějovicku či Jindřichův Hradec.

Strakonické Muzeum středního Pootaví připravilo velikonoční výstavu on-line. Představuje tradice spojené s oslavou jara, období půstu i pokrmy spjaté se svátky. Jiné tradiční výstavy, jako Splašená vejce na zámku v Jindřichově Hradci nebo v Jihočeském muzeu, jsou ale zrušené. Pandemie ovlivnila i další letité zvyky, jako je v Doudlebech obchůzka dětí po vsi s řehtačkami a klapačkami, kdy řehtají od Zeleného čtvrtka do Bílé soboty. Letos řehtání nebude, sdělila vedoucí souboru Doudleban Marcela Smutková.

Jinou tradiční akci, velikonoční jízdu na Lužnici, zrušil kvůli vládním omezením vodácký klub v Suchdole nad Lužnicí. Loni se neodehrálo ani zamykání řeky a vánoční jízda, řekl Josef Dušek z klubu. Kvůli covidu nebudou ani Velikonoce s Jesusem v Táboře, benefiční rocková opera Jesus Christ SuperStar v podání Tábor Superstar bandu. Novinářům to řekl pořadatel Štěpán Pavlík.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, folklor, koronavirus, církve, Velikonoce, Jihočeský, pandemie, Bílá sobota, Česko, Hluboká nad Vltavou, Zelený čtvrtek, České Budějovice, kostel, Víťa Marčík, Velký pátek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velikonoční hrkání na jihu Čech bude i při pandemii, některé mše proběhnou on-line  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.