Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jihočeští veterináři kontrolují chovy, kam dodává firma Perena

Veterináři kontrolují v Jihočeském kraji 12 chovů, do nichž dodává kachny firma Perena. V jejích východočeských chovech se prokázala ptačí chřipka a je nutné utratit desítky tisíc ptáků. Veterináři také dokončili soupis drobných chovů kolem ohniska v Blatné na Strakonicku. Je jich tam šest, přes 200 ptáků, nákaza se neprokázala. Kontrolní odběry, s nimiž pomůže armáda, budou pokračovat.

"Kontrolujeme všechny kontaktní chovy spojené s Perenou z Hradce Králové. Máme tady asi dvanáct chovatelských zařízení, kde jsou kachny právě z Pereny, v různém stadiu výkrmu. Všude jsme to objížděli, zaplať pánbůh všude je to negativní, ale příští týden se budou ještě brát další vzorky, aby se to opravdu pohlídalo," řekl ředitel jihočeské veterinární správy František Kouba. Perena dodává chovatelům z okresů České Budějovice, Jindřichův Hradec, Prachatice, Strakonice a Tábor.

Veterináři sečetli také menší chovy v ochranném tříkilometrovém pásmu v Blatné, kde je šest menších chovů. Jde o 196 kusů hrabavé drůbeže a 26 kusů vodní drůbeže. Po Velikonocích v nich odeberou veterináři další vzorky. "Vzhledem k tomu, že máme kolegy, kteří jsou v karanténě, nabídli nám pomoc vojáci, kteří budou od příštího týdne operovat na Státní veterinární správě. Potřebujeme to rychle vyšetřit, abychom mohli odhlásit ochranné pásmo, zůstane jenom (desetikilometrové) pásmo dozoru," řekl ředitel.

Kolem ohniska ptačí chřipky v Blatné je pět komerčních chovů, z toho Blatenská ryba tam má i výkrm kachen s více než 16 tisíc zvířaty a firma Tagrea Lažánky 33 600 brojlerů. Vzorky z komerčních chovů, které veterináři odebrali, jsou negativní. V malochovu v Blatné, kde se nákaza prokázala, bylo 36 ptáků.

Ptačí chřipka zasáhla poslední týdny velkochovy kachen firmy Perena. V Kosičkách na Královéhradecku začala dnes likvidace asi 170 tisíc slepic z pěti hal. V minulých dnech museli veterináři vybít přes 62 tisíc ptáků firmy Perena v jiných šesti zasažených chovech.

Ptačí chřipka se letos potvrdila v osmi krajích. Vedle Jihočeského dále ve Zlínském, Středočeském, Moravskoslezském, Královéhradeckém, Pardubickém a Plzeňském kraji a na Vysočině. V ČR se ptačí chřipka kromě loňska, kdy museli veterináři vybít kolem 137 tisíc ptáků, objevila po deseti letech v roce 2017. V Česku se muselo tehdy utratit 98 tisíc ptáků, a to většinou v komerčních chovech. V zemi bylo skoro 40 ohnisek nákazy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, chov, zdraví, drůbež, chřipka, Jihočeský, PERENA, ptáci, veterinární lékař, ptačí chřipka, Blatná, Jihočeský kraj, okres Strakonice, Česko, Velikonoce, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští veterináři kontrolují chovy, kam dodává firma Perena  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.