Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na Hornobránském rybníku začala oprava výpusti. Práce potrvají do května

Na několik týdnů se v Hornobránském rybníku v Českém Krumlově usadily bagry. Začalo plánované odbahňování rybníka a zároveň rekonstrukce zborceného výpustního potrubí. Práce za 1,5 milionu korun by měly být hotové do konce května.

Během zazimování Hornobránského rybníka se v loňském roce zjistilo, že výpusť, která z něj odvádí vodu, je poškozená a bude nutné ji opravit. Během výměny bude nutné provést řadu náročných postupů.

„Musíme vytvořit prohlubeň širokou 20 metrů, odstraníme původní betonové stavidlo a nahradíme ho novým. Rovněž vyměníme šachtu pod hrází rybníka napojenou na dešťovou kanalizaci, která směřuje do řeky Vltavy,“ vysvětluje průběh prací Miroslav Štoll, jednatel Lesů města Český Krumlov, které mají rybník pod svou správou.

Společně s rekonstrukcí výpustního potrubí se město rozhodlo rybník odbahnit. Díky tomu dojde ke zlepšení kvality vody, do rybníku se jí dostane větší množství a bahno  nebude vodu zněčišťovat.

Práce potrvají do konce května, aby se mohl rybník co nejdříve napouštět z Drahoslavické kaskády a byl zajištěn dostatek kvalitní vody pro letní měsíce, kdy rybník slouží k rekreaci. Cena rekonstrukce výpusti přesahuje 1,5 milionu korun a částka za odbahnění se teprve stanoví podle konečného objemu, který bude vyvezen.

Lesy města se také v současné době pustily do rekonstrukce přivaděče vody do rybníka. Část přivaděče dlouhého dva kilometry byla vyměněna už v předešlých letech, zbývá zrekonstruovat poslední dvousetmetrový úsek. Rekonstrukcí se navýší kapacita přivaděče, voda se sem bude snáze a rychleji dostávat.

Ohodnoť článek

Foto Archiv Českého Krumlova

Štítky Český Krumlov, oprava, rybník, rekonstrukce, Vltava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Hornobránském rybníku začala oprava výpusti. Práce potrvají do května  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.