Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na Piaristické náměstí se vrátily farmářské trhy

Po více než dvou a půl měsících se dnes na Piaristické náměstí vrátily farmářské trhy. Na konci ledna je přerušila vládní opatření, která měla zabránit šíření koronaviru. S koncem nouzového stavu se restrikce uvolnily a lidé tak mohli vyrazit pro zeleninu, bylinky a sazenice ke svým oblíbeným prodejcům.

Tradiční trhy se na Piaristickém náměstí konaly naposledy ve čtvrtek 28. ledna. Od té doby bylo jejich pořádání zakázané. Díky uvolnění protikoronavirových opatření mohl být jejich provoz tento týden znovu obnoven po více než dvou a půl měsících.

Dále ale musí být dodržována přísná pravidla. Trhovci mohou prodávat jen ovoce a zeleninu, květiny a jiné rostliny, jejich plody, osiva, semena, mléko a výrobky z mléka, maso a výrobky z masa včetně živých ryb, vejce, pekařské a cukrářské výrobky, med a výrobky z medu.

Za dodržení všech opatření vyrazily hned ráno do centra desítky lidí. Prodejců bylo na Piaristickém náměstí nezvykle málo, nabídka byla ale i přesto pestrá. „Chodím sem pravidelně už desítky let, takže mě potěšilo, že se trhy znovu obnovily. Dneska jsem vyrazila pro nějaké kytičky na zahrádku, a také bylinky,“ řekla Marie Štrobová.  Právě o sazenice a bylinky byl zájem největší. U prodejců, kteří toto zboží nabízeli, se tvořily menší fronty.

Po dlouhé pauze se na Piaristické náměstí vrátila také Andrea Stehlíková, která jezdí s rodinou prodávat pravidelně. „Na trhy jezdil už můj děda, takže ta tradice trvá v rodině zhruba 45 let. Dnes jsme přijeli zhruba v půl 8 a od té doby lidi opravdu chodí. Prodáváme ještě jarní kytky, macešky a petrklíče, potom balkonovky, sazeničky, jahody, rajčata, okurky, saláty, kedlubny," popsala Andrea Stehlíková.

Trhy v Žižkárně

Trhy na Piaristickém náměstí se budou konat znovu pravidelně ve čtvrtek a v sobotu dopoledne. Od neděle se navíc vrací také farmářské trhy v Žižkárně. Ty budou vždy jednou za 14 dní od 8 do 12 hodin v areálu bývalých Žižkových kasáren.

„Dodržovat budeme samozřejmě veškerá platná protiepidemická opatření. To znamená, že zatím nebude k dispozici například doprovodný kulturní program nebo možnost posezení,“ uvedl za spolek Žižkárna Jan Mádl.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Redakce

Štítky trhy, Piaristické náměstí, České Budějovice, Žižkárna, farmářský trh, bylinky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Piaristické náměstí se vrátily farmářské trhy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.