Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihočeši loni vytřídili 98 tun baterií. Hmotnost odpovídá přibližně váze jednoho páru velryby

Jihočeši loni vytřídili k recyklaci 97,9 tuny použitých baterií, meziročně o tři procenta víc. Nejvíc baterií, zhruba 43 procent všech, bylo ze sběrných nádob v obchodech. V ČR se loni vybralo rekordních 2156 tun odpadních baterií. Vyplývá to ze statistik společnosti Ecobat, která v ČR zajišťuje zpětný odběr baterií. Novinářům to dnes za společnost Ecobat v tiskové zprávě sdělila Jana Čechová.

Lidé v jižních Čechách loni odevzdali k recyklaci 97.914 kilogramů použitých baterií. V přepočtu tak na každého Jihočecha připadá zhruba šest tužkových baterií typu AA. "Hmotnost vloni vybraných baterií v Jihočeském kraji odpovídá přibližně váze jednoho páru velryby grónské," uvedla firma.

Nejvíc vytříděných baterií bylo ze sběrných nádob v obchodech. Dalších 36 procent z veřejných sběrných míst na úřadech, sběrných dvorů a z červených venkovních kontejnerů. Roste množství baterií ze sběrných míst, která zřizují města a obce. Víc baterií se v meziročním srovnání vybralo v maloobchodních řetězcích. V jižních Čechách ocenil Ecobat Jednotu, spotřební družstva České Budějovice a Kaplice, kde podle ní lidé pravidelně odevzdávají hodně baterií.

V roce 2020 vzrostla celorepublikově spotřeba baterií asi o 15 procent. "Vidíme, že lidé v době koronavirové krize baterie více využívají. I jejich sběr roste, ale stále zde máme rezervy, vždyť na recyklaci stále míří jen slabá polovina baterií, které se dostanou do oběhu," řekla ředitelka oddělení obchodu a marketingu firmy Ecobat Kateřina Vránková. Loni tato nezisková společnost rozšířila svou sběrnou síť díky spolupráci s Českou poštou a společností Tesla Batteries o víc než 3000 sběrných míst na poštovních pobočkách.

Podle Ecobatu patří ČR v třídění baterií mezi nejlepší země regionu. Evropská norma státům ukládá, aby od lidí vybraly zpět k recyklaci nejméně 45 procent všech baterií, které se v daném roce dostaly do oběhu. Toto číslo se podařilo v ČR splnit již v roce 2016, loni to bylo 48 procent. Ecobat zajišťuje zpětný odběr baterií od roku 2002, provozuje přes 25 tisíc sběrných míst.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ecobat

Štítky ČR, odpady, energie, baterie, recyklace, Jihočeský, Česko, obchod, Jana Čechová, Jihočeský kraj, koronavirová krize, Česká pošta, Tesla Batteries, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeši loni vytřídili 98 tun baterií. Hmotnost odpovídá přibližně váze jednoho páru velryby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.