Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kvůli kácení stromů ve Slavonicích bude na podzim referendum

Slavonice na Jindřichohradecku vypíšou referendum kvůli kácení stromů ve městě. Porazit některé staré stromy chce radnice, proti ní stojí skupina odpůrců zásahu. Jde především o kácení v březové aleji, kterou tvoří zhruba stovka stromů. Referendum by se mělo konat na podzim souběžně s volbami do Poslanecké sněmovny.

Řadu odpůrců kácení podle starosty Slavonic Hynka Blažka tvoří lidé, kteří ve Slavonicích mají jen rekreační objekty, ale trvale ve městě nežijí. Uvedl, že obecní referendum je proto pro něj ukazatelem názorů místních obyvatel. Podle něj je to relevantnější a legitimnější postup než názor vzešlý z anket na sociálních sítích. „Zastupuji především lidi, kteří zde bydlí. A chci vědět, jak se k tomu staví právě oni, protože spousta z nich se k projektu staví kladně,“ řekl Blažek.

Slavonice se nacházejí poblíž hranic s Rakouskem a od 12. století místem pocházela důležitá zemská stezka mezi Prahou a Vídní. V současnosti ve městě žije přibližně 2300 obyvatel.

Slavonice získaly na revitalizaci městské zeleně dotaci více než devět milionů korun z operačního programu životní prostředí. Její součástí je ale hlavně výsadba 333 stromů, 2723 keřů, ošetření 480 stromů a obnova pěšin, trávníků a mobiliáře v parku. „A o tom se bohužel nikde nemluví. Kritici poukazují pouze na kácení,“ řekl starosta.

Břízová alej, kterou chce město revitalizovat, je podle něj stará více než pět desítek let. Vzhledem k tomu u některých stromů hrozí i to, že se zlomí nebo je vítr vyvrátí. „A to je představa, která mě skutečně děsí. Jsou to stromy v parku, kde chodí lidi. Pokud by tam větve nebo stromy někoho zranily, tak odpovědnost nese radnice,“ uvedl starosta.

Starosta by se nebránil ani průběžné údržbě aleje, jako je například prořezávání stromů v nebezpečných partiích. „Ale na to prostě nemáme peníze ani lidi. Vím, že velká města takovou údržbu provádějí, ale stojí to miliony korun. Navíc my máme na radnici šest zaměstnanců a těžko to můžeme tímto způsobem dělat,“ uvedl Blažek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Slavonice

Štítky stromy, kácení, Slavonice, Jindřichohradecko, strom, referendum, Poslanecká sněmovna ČR, okres Jindřichův Hradec, Rakousko, Vídeň, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli kácení stromů ve Slavonicích bude na podzim referendum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.