Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ferrata Hluboká je delší o 400 metrů. V pátek se otevřela veřejnosti

Zbrusu nová část Ferraty Hluboká se v pátek otevřela pro veřejnost. Čtyři sta metrů dlouhý úsek rozšířil oblíbenou lezeckou cestu nad hladinou Vltavy, jedná se tak o nejdelší ferratu nad vodou v Čechách. Ferrata přístupná z cyklostezky i z řeky láká mladé sportovce i rodiny s dětmi.

Po loňském zájmu veřejnosti, kdy byl v provozu první sto padesáti metrový úsek ferraty, rozhodlo město Hluboká nad Vltavou o jejím rozšíření. Stávající lezecká trasa tak byla prodloužena o dalších 400 metrů, kdy nová část nabídne také techničtější pasáže. S celkovou délkou 550 metrů je hlubocká ferrata nejdelší zajištěnou cestou nad vodou v republice. Město do rozšíření investovalo čtyři sta tisíc korun, dalších dvě stě tisíc šlo na vybudování druhého přístavního mola u ferraty.

“Investice do ferraty je součástí dlouhodobého rozvoje atraktivit v okolí města. Také vzhledem k současné situaci se zaměřujeme na venkovní aktivity a konkrétně toto místo nám dává velký smysl. Jedná se o propojení nabídky Stezky Vltavy s cyklostezkou na jejím břehu, která je součástí projektu Vltavské cyklostezky spojující Lipno a Týn nad Vltavou. Aktuálně Jihočeský kraj projektuje její další úsek mezi Purkarcem a Hněvkovicemi,” říká starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa.

Ferrata Hluboká si během prvního roku provozu získala velkou oblibu u místních obyvatel i  turistů. Jednak díky své atraktivní poloze necelých 9 kilometrů od Zámku Hluboká, ale také proto, že lezení na ní je možné spojit s výletem na kole, nebo s plavbou po řece. V blízkosti se navíc nachází dvě další zajímavá místa - vyhlídka Baba a zřícenina Karlova Hrádku, která jsou také přístupná z přístavních mol na řece.

“Zájem o ferratu se nám potvrdil v loňském roce, a proto bylo její rozšíření logickým krokem. Je to investice do infrastruktury cestovního ruchu, která podporuje místní podnikatele, ale zároveň přináší nové možnosti volnočasového vyžití pro obyvatele Hluboké. Vytváření turistických cílů v okolí města také pomáhá rozprostřít návštěvníky mimo nejvíce frekventovaná místa v centru a u zámku,” zhodnotil novinku radní Hluboké nad Vltavou Jindřich Soukal.

Provozovatelem ferraty je Sokol Hluboká nad Vltavou. Zájemci si mohou domluvit také lezení s instruktorem, popřípadě zapůjčení ferratových setů a potřebného vybavení ve Sportovně relaxačním areálu Hluboká. “Ferratu jsme mohli rozšířit také díky přispění našeho partnera společnosti ČEPS, který podpořil nejen ferratu samotnou, ale také rozvoj elektromobility na Hluboké vybudováním nabíječky elektrokol. Společně tak rozvíjíme sokolskou myšlenku přinášet sport pro každého bez rozdílu,” uvedl radní města a  starosta T. J. Sokol Hluboká nad Vltavou David Šťastný.

Ferrata Hluboká v datech

  • 9 km od Hluboké nad Vltavou po proudu Vltavy
  • přístupná z cyklostezky Hluboká - Purkarec nebo z vody
  • 2 lezecké úseky
  • celková délka 550 m
  • úsek A délka 150 m obtížnost B
  • úsek B délka 400 m obtížnost C/D (nová trasa 2021)
  • zapůjčení ferratových setů ve Sportovně relaxačním areálu Hluboká
  • možnost lezení s instruktorem
  • informace na stezkavltavy.cz/ferrata

Eva Samková na Ferratě Hluboká

Nový úsek Ferraty Hluboká vyzkoušela také olympionička Eva Samková se svým sportovním kolegou Tomášem Krausem. Lezení nad hladinou Vltavy si oba pochvalovali. “Na Hluboký to byla pecka! Úsek B má i několik náročnějších míst, kde se visí a to mě bavilo. Mám srovnání z Evropy a tohle je super lezení v krásným prostředí,” popsala zážitek Samková.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto ČEPS, Českobudějovicko-Hlubocko, z.s.

Štítky Hluboká nad Vltavou, ferrata, Eva Samková, Vltava, Zámek Hluboká, cyklostezka, Česko, lezení, Eva Adamczyková, Tomáš Kraus, Tomáš Jirsa, David Šťastný, Purkarec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ferrata Hluboká je delší o 400 metrů. V pátek se otevřela veřejnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.