Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Při Noci kostelů viděli lidé hroby prvních budějovických biskupů

Do včerejší akce Noc kostelů se v Českých Budějovicích zapojilo celkem osm kostelů. Jedním z nejzajímavějších programů byla prohlídka hřbitova u kostela sv. Prokopa a Jana Křtitele, kde mohli zájemci vidět hroby prvních čtyř budějovických biskupů. Kvůli situaci spjaté s covidem-19 byla řada událostí venku.

V Českých Budějovicích se do akce zapojilo osm kostelů. Církevní historik Rudolf Svoboda prováděl hřbitovem u kostela sv. Prokopa a Jana Křtitele. Pochováni jsou tam první čtyři budějovičtí biskupové, Jan Prokop Schaffgotsch, Arnošt Konstantin Růžička, Josef Ondřej Lindauer a Jan Valerián Jirsík.

„Hned u kostelní zdi jsou tři biskupské hroby vedle sebe, Schaffgotsch, Růžička a Jirsík. Jsou v relativně dobrém stavu, žádné honosné hrobky. A Lindauer, to byl opravdu skromný člověk, ten se nechal pohřbít v neoznačeném hrobě. Po jeho smrti se na místě udělal náhrobek s biskupským znakem, je v jižní části hřbitova," řekl Svoboda, děkan Teologické fakulty Jihočeské univerzity.

Budějčtí biskupové

Prvním budějovickým biskupem byl Schaffgotsch. Stal se jím v 38 letech, když v roce 1785 vznikla diecéze. Zůstala po něm i rozsáhlá knihovna, přes 10 tisíc svazků.

Zřejmě nejznámější je Jirsík (1798 - 1883). Založil a financoval první české gymnázium ve městě, podporoval dívčí školy, spoluzaložil ústav pro hluchoněmé. „Byl progresivní. Byl třeba přesvědčený, že když máte česko - německou diecézi, tak by lidé měli mít přístup ke vzdělání v rodném jazyce. Naslouchal novým trendům, zůstalo za ním velké dílo," řekl Svoboda.

Jirsíka znali lidé ještě dřív, než byl biskupem. Jeho pedagogická a teologická díla se překládala z češtiny do němčiny a vycházela opakovaně. „Lidé ho měli v knihovnách: nedávno jsem si koupil chalupu, hrabu se na půdě ve starých knížkách a objevil jsem tam Jirsíkova Bohomila, což byla na svoji dobu k ostatním církvím otevřená záležitost," uvedl historik.

Lidem dnes vyprávěl i zajímavosti ze života biskupů. Růžičkova hvězdná chvíle podle něj přišla, když se Josef II. a Kateřina II. Veliká setkali na Krymu. „Dělal císaři průvodce, tehdy se velmi dobře zapsal na císařském dvoře," řekl Svoboda.

Necelých pět let byl biskupem Lindauer. Z nízkého platu většinu peněz ušetřil. Díky němu vznikla městská nemocnice. Nechal do ní povolat boromejky, jejichž představenou byla Karolina, sestra Jana Nepomuckého Neumanna, biskupa ve Filadelfii. „Lindauer po sobě zanechal velké jmění. Díky tomu měl za života pověst divného patrona," řekl Svoboda, který o prvních čtyřech biskupech napsal monografie, bádal v archivech ve Vídni a Vatikánu.

Nejstarší hřbitov v Budějcích

Staroměstský hřbitov vznikl ve 13. století, pohřbívalo se tam do konce 19. století. V 60. letech 20. století se jeho novější část změnila v park. „Dnes je to v zásadě zahrada s náhrobky," řekl Svoboda. Hřbitov se otevírá při bohoslužbách. Pochovaný je tam i otec podnikatele Vojtěcha Lanny. Hřbitov je v místě někdejší osady Budivojovice, starší než město, jež nechal v roce 1265 založit Přemysl Otakar II.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Noc kostelů

Štítky Noc kostelů, České Budějovice, církev, kostel, hřbitov, Rudolf Svoboda, Jan Valerián Jirsík, Jan Křtitel, Jan Prokop ze Schaaffgotsche, Arnošt Konstantin Růžička, Josef Ondřej Lindauer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při Noci kostelů viděli lidé hroby prvních budějovických biskupů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.