Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Za opravu věže na Rožmberku mají památkáři jednu z cen Evropské komise

Za opravu středověké věže na hradě Rožmberk nad Vltavou získali památkáři jednu z cen Evropské komise a organizace Europa Nostra za péči o evropské kulturní dědictví. Obnova věže získala jedno z devíti udělených čestných uznání. Památkáři chtějí v budoucnu opravit i horní hrad.

Hrad Rožmberk z poloviny 13. století patří mezi nejstarší hrady Vítkovců, předchůdců Rožmberků. Jde o komplex původně dvou hradů. Věž památkáři převzali v dezolátním stavu v roce 2012 od České pošty. O stáří věže Jakobínka odborníci diskutují. Někteří se domnívají, že pochází z doby kolem roku 1300, jiní, že až z počátku 16. století.

Památkáři zpřístupnili opravenou věž Jakobínka loni v květnu. Hláska ještě před devíti lety figurovala na seznamu nejohroženějších památek ČR. Památkáři ji opravovali i pomocí jeřábu vyrobeného podle skic Leonarda da Vinciho.

O ceny za péči o evropské kulturní dědictví se letos ucházelo 166 projektů z 34 zemí. Komise udělila 24 hlavních ocenění a devět čestných uznání za mimořádný přínos k zachování a posilování hodnot evropského kulturního dědictví. Na restaurování Jakobínky ocenila porota především záchranu poškozené středověké věže. Dále výzkum a experimenty, kdy památkáři opravovali věž i s pomocí historických stavebních postupů a řemesel. Komise kladně hodnotila i úroveň naučných programů a vyzdvihla snahu zapojit do obnovy místní obyvatele.

"Projekt kombinoval širokou škálu aktivit, jejichž vzájemné propojení vytvořilo synergický efekt zvyšující povědomí o teorii i praxi restaurování. Toto prestižní ocenění svědčí o vysoké úrovni a odbornosti památkové péče v České republice," uvedl v tiskové zprávě ředitel jihočeských památkářů Petr Pavelec.

Věž, kam vede téměř 170 schodů, opravovali památkáři šest let experimentální metodou s replikou středověkého jeřábu. Vážil 3,8 tuny, byl 14 metrů dlouhý, sedm metrů vysoký, poháněli ho lidé. Oprava věže vysoké 40 metrů stála 15 milionů Kč. Práce začaly v roce 2015. Při obnově postavili památkáři okolo věže lešení z ručně opracovaného dřeva vytěženého v místním lese.

Památkáři by chtěli získat do svého majetku a pak opravit i horní hrad. Teď patří České poště. Vláda musí rozhodnout, jakou formou památkáři hrad získají. "My usilujeme o bezúplatný převod," řekl Pavelec.

Areál horního hradu se musí opravit, je v nevyhovujícím stavu. Je třeba obnovit i zámecké zahrady. Památkáři chtějí díky hornímu hradu rozšířit i návštěvnický komfort a vytvořit klidovou zónu. "Dolní zámek je prostorově omezený. Do rozlehlejšího horního (hradu) chceme umístit pokladnu, návštěvnické centrum, zázemí pro zaměstnance," doplnil Pavelec. Náklady odhaduje v desítkách až stovkách milionů korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Státní hrad Rožmberk

Štítky ČR, EU, památky, stavby, ocenění, Jihočeský, památková péče, hrad, Hrad Rožmberk, Evropská komise, kulturní dědictví, Rožmberk nad Vltavou, Česká pošta, Česko, Leonardo da Vinci, Vítkovci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za opravu věže na Rožmberku mají památkáři jednu z cen Evropské komise  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.