Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Stát chce prodat usedlost, která patřila Emě Destinnové. Do aukce půjde také rekreační areál nebo most

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových chce prodat zemědělskou usedlost Nový Dvůr, která patřila i pěvkyni Emě Destinnové. Minimální cenu stanovil úřad na 4,22 milionu korun. Prodat chce v Jihočeském kraji také rekreační areál v Horní Pěně na Jindřichohradecku a most Prefa na Lipně.

Historická zemědělská usedlost Nový Dvůr je poblíž Stráže nad Nežárkou, na tamním zámku Destinnová žila. „V roce 1914 se na Novém Dvoře narodil Josef Kholl, později generálmajor in memoriam, který bojoval ve druhé světové válce. Na jeho poctu zde umístila Československá obec legionářská pamětní desku," uvedla mluvčí úřadu Michaela Tesařová.

Statek je rozdělený na tři křídla. Obytná část se naposledy opravovala v 80. letech minulého století, pro potřeby ubytovacího a školicího střediska. Je v ní pět pokojů, společná kuchyně, sprchy, toalety a technická místnost. Hospodářská část dřív sloužila jako stodola a stáje. „Usedlost bude vyžadovat větší rekonstrukci," řekla mluvčí. Elektronická aukce začne 15. června.

Rekreační areál a most v Lipně nad Vltavou

Nového majitele hledá úřad i pro rekreační areál v Horní Pěně z roku 1973. Tvoří ho ubytovna, čtyři chaty a dva nezastavěné pozemky. Aukce potrvá od 29. června do 1. července. Aktuální cena je stanovena na 2,8 milionu korun.

Úřad zřejmě vyhlásí i druhou elektronickou aukci na prodej mostu Prefa v Lipně nad Vltavou. Není v dobrém stavu, proto je zavřený, což kritizovali zástupci samospráv. V první aukci, kdy úřad nabídl jako nejnižší možnou cenu 2,9 milionu korun, se nikdo nepřihlásil. „Stále platí nabídka pro obce (Lipno nad Vltavou a Loučovice) i kraj k bezplatnému převzetí," řekla Tesařová.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Obec Plavsko

Štítky Jihočeský kraj, stát, UZSVM, Nový Dvůr, Ema Destinnová, rekreační areál, dražba, Horní Pěna, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, okres Jindřichův Hradec, Vodní nádrž Lipno, druhá světová válka, Josef Kholl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stát chce prodat usedlost, která patřila Emě Destinnové. Do aukce půjde také rekreační areál nebo most  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.