Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Výzkum u lipenské přehrady se pokusí zjistit, kolik tam je chráněných střevlíků

Entomolog Jaroslav Boháč chce zjistit, kolik žije v lokalitě rašeliniště Kapličky poblíž lipenské přehrady zvláště chráněných brouků, střevlíků Ménétriésových. Na vymezené místo vypustí označené a jinde odchycené střevlíky. Během několikatýdenního sledování pak bude monitorovat, kolik neoznačených střevlíků se v lokalitě objeví.

Projekt je součástí programu CZ-SK South Life. „Jedná se o pokus, kdy se snažíme co možná nejexaktněji zjistit počty střevlíků, které zde žijí. Protože nemůžeme prozkoumat všechny biotopy, které jsou zde velice členité, tak si přímo vytyčíme náš prostor. Z následného poměru, který vznikne srovnáním označených a neoznačených jedinců, se dá určit, kolik na území Evropsky významné lokality Kapličky žije těchto vzácných střevlíků,“ uvedl Boháč. Dodal, že vzniklý algoritmus se dá aplikovat i na jiných místech v oblasti. Podle něj jde o unikátní výzkum v daném terénu. „O tom, že by se podobný experiment realizoval na rašeliništi, jsem nikdy neslyšel,“ uvedl.

Střevlík Ménétriésův je pozůstatkem doby ledové na českém území. Lze ale těžko přesně určit, jak dlouho zde žije. Jde o endemický druh, který žije výhradně na rašeliništích na Šumavě, v Bavorsku a Rakousku, tedy na území, které je historicky známé jako Silva Gabreta. Výzkum střevlíka je součástí evropského projektu, který dělá Jihočeský kraj v programu CZ-SK South Life. Zaměřuje se na zajištění péče o lokality soustavy Natura 2000 na jihu Čech a na jižním Slovensku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto CZ-SK South LIFE

Štítky Šumava, výzkum, lipenská přehrada, střevlík, střevlíkovití, Vodní nádrž Lipno, rašeliniště, doba ledová, Rakousko, Česko, Slovensko, Bavorsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výzkum u lipenské přehrady se pokusí zjistit, kolik tam je chráněných střevlíků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.