Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Náplavka jako v Praze? Budějce plánují modernizaci Zátkova nábřeží

Pokud by se měla v budoucnu nějak měnit tvář Českých Budějovic, bude to rozhodně ta kolem řeky. Město totiž připravuje hned několik projektů, kterými chce vodu s obyvateli města znovu spojit. Tím posledním, který začala budějcká radnice připravovat, je proměna Zátkova nábřeží. To by se mohlo změnit na náplavku, kterou lidé znají například z Prahy.

Po Parku Dukelská, opravě kulturního domu Slavie a přípravě Slunečního ostrova nedaleko SKP chce město realizovat další projekt, který je součástí strategické studie Město a voda. Tentokrát půjde o úpravu Zátkova nábřeží, jehož část od Biskupské ulice po KD Slavie by se v budoucnu měla proměnit v náplavku podobnou té, kterou lidé znají například z Prahy. 

Město v minulém týdnu začalo připravovat projektovou dokumentaci, která by podle náměstka primátora Juraje Thomy (HOPB) měla zahrnovat projektovou přípravu včetně územního rozhodnutí pro úpravu zmiňované lokality. „Myslíme, že to bude velmi atraktivní. Velmi si od toho slibujeme. Vznikla by nám tady úplně nová náplavka od Parku Dukelská, který se bude realizovat, přes Slavii až k Zátkovo nábřeží,“ uvedl. 

Vizualizace, které připravil Atelier 8000, ukazují úplně novou pěší zónu podél řeky s nově vytvořenými prostory pro kavárny nebo jiné komerční prostory. Ty jsou situovány pod silnicí spojující ulice Biskupská a Dr. Stejskala. „Stávající zeď, která tam je, by se rozebrala a posunula blíž k domům,“ vysvětlil náměstek.

Nejdřív projekt, poté finance

Projekt a územní rozhodnutí by chtěla mít radnice v příštím roce, předpokládané náklady na projekční práce jsou kolem dvou milionů korun. Kolik by měla stát následná realizace zatím město neví. „Celkové náklady zatím nedokážeme odhadnout. Bude to záležet na okolnostech, například na vysoutěžení zakázky. Budou to ale určitě desítky milionů korun,“ komentoval Thoma. Podle něj je nyní důležité připravit projekt, a až poté řešit nutné finance. „Vždycky samozřejmě může nastat, že se musí nějaký projekt kvůli nedostatku financí odložit. Obecně ale platí, že kdo je připraven, není ohrožen, a je třeba mít projekt alespoň s územním rozhodnutím, protože když se pokoušíte kdekoliv sehnat peníze, tak první otázka je, jestli na to máte projekt, a když ho nemáte, tak se s vámi o tom nikdo nebaví," vysvětlil.

Sluneční ostrov

Kromě nové náplavky v centru města začala radnice letos připravovat také úpravu Jiráskova nábřeží u sportovního areálu SKP. To chce proměnit v Sluneční ostrov s novým slepým ramenem a relaxační zónou v podobě pláží, opalovacích mol a lodních pontonů. Vzniknout by měla také nová cyklostezka.

K tomuto projektu vypsala na začátku června radnice zakázku na zpracování zadávacích podkladů pro vznik detailní projektové dokumentace. „Záměrem je nalézt vhodnou a realizovatelnou podobu ostrova včetně technického, vodohospodářského i souvisejícího dopravního řešení,“ uvedl Thoma.

Podklady by chtělo mít město hotové ještě letos. Za předpokladu, že nevzniknou žádné komplikace, by mohlo být vše hotovo do tří let.

Líbí se vám projekty, které město připravuje?

Celkem hlasovalo143 čtenářů

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Město a voda, Zátkovo nábřeží, projekt, náplavka, modernizace, České Budějovice, Praha, radnice, Juraj Thoma, Pražská konzervatoř, Občané pro Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náplavka jako v Praze? Budějce plánují modernizaci Zátkova nábřeží  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.